Erişilebilirlik

‘Gazze’de Ateşkese Rağmen Durum Hala Kırılgan’


Geçtiğimiz hafta, İsrail’in Hamas hedeflerini vurması ve yıllar sonra ilk kez karşılıklı askeri can kayıplarının yaşanmasıyla bölgede taraflar arasında yaşanan çatışmalar sonrasında, ateşkes sağlanmasına rağmen endişeler sürüyor.

Bölgede Birleşmiş Milletler’in (BM), “Savaşın eşiğine geldiniz, geri adım atın” çağrısıyla sağlanan ateşkes sonrasında gözler yeniden Gazze’ye çevrildi.

BM durumun, taraflar arasında sağlanan ateşkese rağmen hala kırılgan olduğuna vurgu yaptı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad El-Hüseyin, Gazze’deson aylarda yaşanan dramatik gelişmelerin bölge barışını tehlikeye attığı söyledi.

‘Ateşkes sağlansa da bölgedeki durum hala kırılgan’

El-Hüseyin, Cenevre’den video konferans aracılığıyla New York’ta BM merkezinde düzenlenen Filistin Halkının Devredilemez Haklarının Kullanımı Komitesi toplantısına katılarak bölgedeki son durumla ilgili bilgiler verdi.

El-Hüseyin, geçtiğimiz son iki hafta içinde İsrail güvenlik güçleriyle Gazze'deki Filistinli silahlı gruplar arasında, 2014 yılından sonraki enşiddetli çatışmaların yaşandığını söyledi.

El-Hüseyin “ Bölgedeki gerilim sadece üç gün önce bir İsrail askerinin öldürülmesi ve ardından dört Filistinli sivili öldürmesiyle tetiklenerek ciddi bir çatışmaya dönüştü. 14 Temmuz tarihinden itibaren, İsrail Güvenlik Güçleri, Gazze Şeridi’ne, 50 füze fırlattı, en az 28 hava saldırısı gerçekleşti. Saldırılarda iki Filistinli çocuk öldürüldü ve 35 kişi de yaralandı. Aynı zamanda Filistinli silahlı gruplar İsrail’e yönelik 184 roket ve havan mermisi attı. Bu saldırılar sonrasındaysa İsrail'in güneyinde üç kişi yaralandı. Bütün taraflara, herhangi bir ayrımcılık göstermeden sivillerin ölümüne ve yaralanmasına yol açan herhangi bir orantısız silahlı güç kullanımının uluslararası insani hukuka yasak olduğunu hatırlatıyorum” dedi.

Mısır ve BM’in çabalarıyla ateşkes ilan edildiğini kaydeden El- Hüseyin, “Ancak durum son derece kırılgan. Tarafları başka bir şiddet yaratmaktan kaçınmaları için ellerinden geleni yapmaya davetediyorum” dedi.

Gazze’de hastaneler akaryakıt sıkıntısı nedeniyle kapanmak üzere

BM’nin İsrail işgali altındaki Filistin toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, Gazze Şeridi’nde Birleşmiş Milletler tarafından hastanelere daha önce dağıtılan akaryakıtın hızla tükenmekte olduğunu bildirdi.

McGoldrick, akaryakıt sıkıntısı nedeniyle bazı hastanelerin günde bir –iki saat süreyle kapatılmak zorunda kaldığını, bazı hastanelerin de verdikleri tıbbi hizmetlerde çok önemli bir şekilde kısıtlamalar yapmak zorunda kaldığını vurguladı.​

​​BM İnsani Yardım Koordinatörü McGoldrick, günde yaklaşık yirmi saat süreyle karartmaların yaşandığını, Gazze’nin yakıt ihtiyacının acilen sağlanması gerektiğini söyledi. McGoldrick,”Gazze’ye eğer acilen akaryakıt sağlanmazsa insanların hayatları tehlikeye girecek. Özellikle kalp, diyaliz hastaları, yoğun bakımdakiler ve yeni doğmuş bebeklerin hayatları büyük risk altında” dedi.

McGoldrick, bölgede sağlık hizmetlerinin sağlanması için İsrail’den akaryakıtla ilgili kısıtlama kararına son vermesini istedi, bölgeye destek veren ülkelerden de Ağustos ayı başında tamamen bitmesi beklenen akaryakıt içi için acilen fon bulmaya çağırdı.

WHO : ‘Akaryakıtı biten hastaneler bir kaç gün sonra kapanabilir’

Dünya Sağlık Örgütü, (WHO) yılda 150 bin kişinin hayatını kurtarmak içi sağlık hizmeti veren El Kuds Hastanesi’nin akaryakıt yokluğu nedeniyle birkaç gün içinde kapanabileceğine işaret etti. Dünya Sağlık Örgütü, Gazze’deki dört ayrı hastaneni ise üçgün sonra tamamen akaryakıtsız kalacağını belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG