Erişilebilirlik

Gazze'de Ateşkes Sürüyor


Gazze'nin Refah kentinde İsrail hava saldırısında evi yıkılan bir Filistinli
Gazze'nin Refah kentinde İsrail hava saldırısında evi yıkılan bir Filistinli

Gazze’de 72 saatlik ateşkes ikinci gününde de devam ederken Kahire’de İsrail ve Hamas heyetleri ateşkesi uzatma amacıyla yaptığı görüşmeler gizlilik içinde sona erdi.

Bu, çoğu sivil 1,800 Filistinliyle 64 İsrail askeri ve üç İsrailli sivilin öldüğü çatışmalarda en uzun ateşkes oldu. Taraflar daha önce de ateşkes ilan etmiş, ancak geçen Cuma olduğu gibi ateşkesin ilanından bir iki saat sonra çatışmalar yeniden başlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır’ın arabuluculuğuyla düzenlenen görüşmeler öncesi İngiliz yayın kurumu BBC’ye iki tarafın da ödün vermesi gerektiğini açıkladı.

Kerry, Amerika’nın Gazze’deki Filistinlilere daha fazla özgürlük verilmesini desteklediğini ancak bu desteğin Filistinliler İsrail’ e roket atmaktan vazgeçerse gerçekleşebileceğini söyledi.

Hamas İsrail’in Gazze’den çekilmesini, ablukayı kaldırmasını, Filistinli mahkumları serbest bırakmasını ve son çatışmalar öncesinde bile büyük bir insani krizle karşı karşıya kalan sivil halka yardım temin etmesini istiyor.

İsrail ise Gazze’ye ablukayı hafifletmek istediğini ancak bunu Hamas’ın roket ve diğer silahları ithal etmesini önleyecek güvenceler verilirse yapacağını bildiriyor.

İsrail ordusu Salı günü Hamas’a ait tünellerin hepsini imha ettiğini bildirerek kara birliklerini Gazze’den çekti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günleri tarafları ateşkes şartlarına tamamen uymaya çağırdı, bunun kalıcı çözüm için yarar getireceğini bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ateşkesi memnunlukla karşıladı, ve temel sorunların giderilmesi için görüşmelerin bir an önce başlatılmasını istedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG