Erişilebilirlik

Gazze’de Ateşkes Sağlandı


Gazze Şeridi’nde İsrail’in hava saldırıları ve Filistinli militanların füzeleriyle hafta sonu tırmanan gerilim bugün yerini sessizliğe bıraktı. Taraflar arasında ateşkese varıldığı açıklandı.

Filistinli yetkililer Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda sağlanan ateşkesle saldırıların, Pazartesi sabaha karşı sona erdiğini bildirdi.

İsrail devleti, terörist örgüt olarak tanımladığımilitan gruplarla ‘ateşkes anlaşması’ yapmıyor; ancak Başbakan Benyamin Netanyahu’ya bağlı yetkililer, karşılıklı çatışmasızlığa dönüldüğünü kaydetti. İsrail ordusu da ülkenin güneyindeki acil koruma önlemlerini kaldırdı.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Gazze’de tırmanan gerilimden İslami Cihat hareketinin mali destekçisi İran’ı sorumlu tuttu. Bir radyo progmına katılan İsrailli bakan, “ABD’nin yaptırımları ve İsrail’in Suriye’deki askeri varlıklarını vurması nedeniyle zor durumda olan İran, ‘Size Gazze’de İslami Cihad üzerinden karşılık veririz’ mesajı vererek, Filistinli şiddetini körüklüyor olabilir” dedi.

İsrail ordusu, Cuma gününden bu yana Gazze’den İsrail’in güneyindeki köy ve şehirlere 600’den fazla füze ve mermi fırlatıldığını, bunun 150’sinin engellendiğini açıkladı. Ordu, militanların bulunduğu 320 civarında noktayı da vurduklarını bildirdi.

“Terörist liderleri ve binalarını” vurduklarını söyleyen İsrail Başbakanı Netanyahu da yazılı açıklamasında, “Harekat sona ermedi, sabır ve iyi değerlendirme gerektiriyor. Devam etmeye hazırlanıyoruz. Amacımız hala, güneydeki sakinlerimize huzur ve güvenlik sağlamak” dedi.

Hava saldırılarına hedef olan İsraillilerse, İsrail’in Bağımsızlık Günü ve gelecek hafta ev sahipliği yapacağı Eurovision Şarkı Yarışması nedeniyle ateşkesi kabul ettiği, bu nedenle de saldırıların gelecek aylarda süreceği fikrinde.

Gazze halkıysa Ramazan’a saldırıların gölgesinde girdi. Gazzeliler, İsrail’in yıktığı binaların altından cenazelerini çıkarmak için uğraş verdi.

Saldırılarda ölen 21 Filistinli’nin yakınları, cenazelerini almak için Gazze’nin en büyük tıp merkezi Şifa Hastanesi’ne geldi. Cenaze törenlerinde de öfke vardı.

Hafta sonunda Hamaslı militanlar, Gazze’den İsrail'e roket fırlatmış, İsrail hava bombardımanı ve top atışlarıyla karşılık vermişti. Saldırılarda en az 4 İsrailli ve 21 Filistinli yaşamını yitirmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG