Erişilebilirlik

Gazze'de Ateşkes Gerçekleşmedi


Refah kentinde İsrail hava saldırısında yıkılan bir bina
Refah kentinde İsrail hava saldırısında yıkılan bir bina

İsrail, Mısır’ın ateşkes önerisini kabul ettikten birkaç saat sonra Gazze’deki Hamas militanlarına karşı hava saldırılarını yeniden başlattı.

İsrail ordusu Hamas’ın Gazze’den roket atışlarına devam etmesi üzerine saldırıları başlattığını açıkladı.

Askeri sözcü İsrail güvenlik kabinesinin ateşkes önerisini kabul etmesinden sonra Salı günü Demir Kubbe füze savunma sisteminin üç kent üzerinde Hamas roketlerini imha ettiğini söyledi.

Mısır’ın önerisi Salı günü geçici ateşkes başlatılması, ardından Gazze sınır geçişlerinin açılması ve iki gün içinde iki tarafın Kahire’de görüşme masasına oturmasını öngörüyordu.

Hamas’ın askeri kolu Mısır’ın önerisini “teslim” anlamına geldiğini önesürerek reddetti

Filistinli yetkililer İsrail hava saldırılarında bugüne kadar militanlar dahil 176 kişinin öldüğünü söylüyor. Ölenlerin çoğunun siviller olduğu öne sürülüyor.

İsrail hava saldırıları Gazze’nin kuzeyinde binlerce kişini evlerini terketmesine yol açtı. Yabancılar ve çifte vatandaş olan Filistinlilerin hepsi Gazze’den ayrımış bulunuyor.

İsrail, Hamas hedeflerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Filistinliler ağır kayıp verdi. Çatışmalarda İsrailliler arasında ağır yaralanan olmadı.

İsrailli yetkililer eğer barış istiyorsa Hamas’ın derhal füze saldırılarına son vermesi gerektiğini söylüyor.

Çatışmalar, üç Yahudi ve arkasından bir Filistinli gencin kaçırılarak öldürülmesinin ardından başladı. Filistinlilerin sabrını taşıran bir başka unsursa, İsrail işgalinin devam etmesi ve siyasi çözüm yönünde ilerleme sağlanamaması oldu.

Taraflar 2012 sonlarında yaptıkları sekiz günlük savaştan bu yana en ağır çatışmaları yaşıyor ve bunun duracağı yönünde bir işaret görülmüyor. İsrail’in kara operasyonuna başlamasının, iki tarafın da ağır can kaybı vermesine yol açabileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG