Erişilebilirlik

Gazze'de 5 Günlük Yeni Ateşkes


Gazze'de ölen yabancı gazeteci Simone Camilli'nin 11 Ağustos'ta çekilmiş resmi
Gazze'de ölen yabancı gazeteci Simone Camilli'nin 11 Ağustos'ta çekilmiş resmi

Gazze’de ilan edilen yeni ateşkes geceyarısı kısa süren karşılıklı roket atışı ve hava saldırılarına rağmen devam ediyor.

Taraflar Çarşamba günü Gazze’deki çatışmaları sona erdirme amacıyla Mısır’ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerde kalıcı bir anlaşma şansını canlı tutmak için beş günlük yeni bir ateşkesi kabul etti.

Ateşkes açıklandıktan sonra İsrail ordusu Gazze’den bazı roketler atıldığını ve bunlara hava saldırıları ile karşılık verildiğini bildirdi. Ancak çatışmalar şafak sökmeden önce sona erdi ve can kaybı olmadığı belirtildi.

Bir aydan fazla devam eden çatışmalarda çoğu sivil 1,950 Filistinli öldü. İsrail de 64 asker ve üç sivil kaybetti.

Görüşmeler yapılırken Gazze’de işyerleri ve dükkanlar yeniden açıldı. Barınaklara sığınan bölge halkı evlerine dönmeye başladı. Ancak evlerin çoğu İsrail hava saldırıları nedeniyle oturulamaz halde.

Filistinli militan örgüt, İsrail ve Mısır 2007’den bu yana uygulanan Gazze ablukasını tümüyle kaldırmadan mücadeleden vazgeçmeyeceğini bildiriyor. Yedi yıldır devam eden abluka, Gazze’yi büyük ekonomik sıkıntı içine sokarken, 2 milyona yakın kişiyi de dar bir alana hapsetmiş durumda.

Görüşmelerde sadece iki sınır geçişini açmayı kabul eden İsrail ise ablukayı tümüyle kaldırmak için Hamas’ın silahsızlandırılmasını şartkoşuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG