Erişilebilirlik

Gazze Yardım Konvoyu Gönüllüleri Kararlı


Gazze Yardım Konvoyu Gönüllüleri Kararlı
Gazze Yardım Konvoyu Gönüllüleri Kararlı

Gazze yardım filosuna bu yıl yardım malzemesi taşıyan sekiz tekne, iki kargo gemisi ve 300 kişi katılıyor

Uluslararası yardım konvoyu son günlerde yaşanan aksaklıklara rağmen Gazze’ye hareket etme konusunda kararlı.

Hamas kontrolündeki Gazze’ye yardım ulaştırmayı hedefleyen Filistin yanlısı eylemciler İsrail’in ablukasını zorlama konusunda kararlı olduklarını açıkladı. Açıklama, Yunan sahil güvenlik gemilerinin Amerika bandıralı bir yardım gemisini durdurması ve Atina dönmesini zorlamasını izliyor. ABD vatandaşı Greta Berlin, yaşanan sorunlardan Amerika’yla İsrail’i sorumlu tutuyor: “Yunanistan hükümeti İsrail hükümetiyle Amerikan yönetimin çok yoğun baskısı altında…”

İsrail ve Amerika yardım gemilerinin Gazze’ye uygulanan ablukayı delmekten vazgeçmeye çağırdı. Yetkililer, bu eylemin tehlikeli ve kışkırtıcı olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği de yardım gemilerinin İsrail veya Mısır limanlarına yanaşmasını, yardım malzemelerinin yasalar dahilinde karayoluyla ulaştırılmasını teşvik ediyor.

Ancak eylemciler şu ana kadar bu çağrıları reddediyor ve Gazze ablukasının yasadışı ve ahlakdışı olduğunu savunuyor. Atina’da konuşan Greta Berlin, Gazze’ye yardım konvoyunun yola çıkacağını söyledi: “Niyetimiz yola çıkmak. Kolayca vazgeçmeyiz. Gazze özgürlüğüne kavuşana kadar yelken açmaya devam edeceğiz.”

Gazze yardım filosuna bu yıl yardım malzemesi taşıyan sekiz tekne, iki kargo gemisi ve 300 kişi katılıyor. Bu yıl eylemciler arasında politikacılar, gazeteciler, yazarlar ve din adamları da var.

Şu ana kadar limanlarda bekleyen iki tekne hizmet dışı kaldı – İsrail sabotajla suçlanıyor. Yunanistan hükümeti altı teknenin Gazze’ye hareket etmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Gecikmeler nedeniyle birçok eylemci daha fazla bekleyemeyerek memleketlerine dönmek durumunda kaldı.

Bu arada, İsrail yardım gemilerinin Gazze’ye yanaşması durumunda sahil güvenliğin müdahale edeceğini açıkladı. İsrailliler, Gazze’yi kontrol eden Hamas’a silah sevkiyatının önlenmesi için ablukanın gerekli olduğunu savunuyor. İsrail ve batılı ülkeler Hamas’ı terör örgütü olarak sınıflandırıyor.

XS
SM
MD
LG