Erişilebilirlik

Gazze Krizinde Türkiye Yakın Takip Altında


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland
İsrail ile Filistin arasındaki gerginlik devam ederken soruna diplomatik çözüm bulma çabaları devam ediyor.
Türkiye, BM ve Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Amerika’da en üst düzeydeki diplomatını bölgeye gönderiyor. Bu çerçevede Başkan Barack Obama ile Güney Asya ülkelerini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bugün bölgeye giderek taraflarla görüşmeler yapacak. Clinton’ın bu Tele Aviv saatiyle akşam10’da İsrail’e varması bekleniyor.
Clinton, Ortadoğu’daki temasları sırasında önce İsrail tarafı ile görüşecek ardından Ramallah’a geçecek. Hillary Clinton’ın Ortadoğu mekik diplomasisi açısından son temas noktası Mısır olacak. Bakan burada Arap Birliği liderleriyle görüşecek.

Bu arada Amerikan Senatosunun Cumhuriyetçi üyelerinden Lindsay Graham ve John McCain, İsrail’i sert dille eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sert bir tonda yanıt verdi.
Her iki Senatör yaptıkları ortak açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın İsrail’i terör devleti olarak tanımlamasından kaygı duyduklarını dile getirdi, İsrail’in kendisini savunma hakkı olduğu ve pasif kalmasının beklenemeyeceği kaydedildi. Her iki Cumhuriyetçi Kongre üyesi, Türkiye’nin de terörizme hedef olan bir ülke olarak İsrail’in maruz kaldığı duruma aşina olması gerektiğini savundu.

Lindsay Graham ve 2008 yılındaki başkan adayı John McCain, tanıdıkları, saygı duydukları Başbakan Erdoğan’dan saldırıları durdurması için Hamas’a baskı uygulamasını beklediklerini de kaydetti. Ancak her iki Cumhuriyetçi, Erdoğan’ın yaptığı son açıklamalarla, Hamas’a cesaret verdiğini, bunun da can kayıplarını artıracağından sorumlu bir davranış olmadığını da iddia ettiler.
Senatör John McCain de Ortadoğu sorununa çözüm bulunması için eski başkanlardan Bill Clinton’ın özel temsilci olarak atanmasını da önerdi.

Bu arada Ortadoğu’daki gerginlik Obama yönetimini iki müttefiki arasında bıraktı. İsrail’i sert biçimde eleştiren Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları da bu nedenle dünkü dışişleri basın toplantısında da gündeme geldi. Sözcü Victoria Nuland, bu konudaki yorumunun sorulması üzerine, İsrail ile Türkiye arasında “tükürük yarışı” olarak nitelediği duruma müdahil olmayacaklarını söyledi.
Bir gazetecinin “Amerika’nın sessiz kalması sivillerin ölümüne yol açıyor, bu daha mı iyi şeklindeki “ ısrarı üzerine, Nuland, “İsrail’e yönelik retorik saldırıların, etki yaratmak için söylenmiş sözlerin bir yararı olacağına inanmıyoruz,” şeklinde konuştu.
Sözcü bu konudaki sessizliklerinin nedenini, “ Amerika olarak sessiz diplomatik çabalarımızı diplomatik yolla sürdürme kararı aldık,” diyerek açıkladı.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG