Erişilebilirlik

Gaziantep’te Pınar Gültekin Protestosu


Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in Muğla'da Cemal Metin Avcı tarafından öldürülmesine tepkiler sürüyor. Gaziantep’te kadınlar, cinayeti protesto etmek için toplanarak, sloganlar ve basın açıklamasıyla tepkilerini dile getirdi.

Gaziantep’te Pınar Gültekin Protestosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Gaziantep Kadın Meclisi ve Gaziantep Demokratik Kadın Platformunun yanı sıra siyasi partilerin kadın temsilcileri, İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şubesi ve çok sayıda kadın, Şehitkamil ilçesindeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda protesto gösterisi düzenledi.

VOA Türkçe’ye konuşan eylemciler, Pınar Gültekin için tek yürek olduklarını belirterek, İstanbul Sözleşmesi’nin önemine değindi.

Eyleme katılan Kadın Meclisleri Üyesi Elif Yağmur Gül, “Bugün burada Pınar Gültekin için toplandık ve tek yürek olduk. Onunki gibi vahşice, canice ölümlerle bir daha içimiz kan ağlamasın diye buradayız. Yanı sıra Türkiye’de cinsel, fiziksel, psikolojik olarak şiddet gören bütün kadınlar için toplandık. Bu kadınlar için bizim mücadelemiz hep devam edecek’’ dedi.

“İstanbul Sözleşmesi kadının kalkanıdır’’

Pınar Gültekin’in çok vahşice öldüğüne dikkat çeken Gaziantep Kadın Meclisi Üyesi Bermal Baran, “Pınar’ın ölümü hepimizi derinden etkiledi. Ayrıca Pınar’ın ölümü bana Münevver Karabulut’u da hatırlattı. Pınar erkek tarafından öldürülmeyi hak etmiyor. İstanbul Sözleşmesi kadınlar için önemli bir belge, önemli bir metin. Savaşçı kalkanını takarak yaşamak için mücadele veriyor. Bizde en temel hakkımız olan yaşamak için İstanbul Sözleşmesi’ni kolumuza takıp yürümeliyiz. Gaziantep’te bu tarz etkinliklerimiz devam edecek, tüm kadınlarımızı bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

“İktidarlar kadınları yaşatmakla vardır’’

Asıl mücadelelerinin kadınların özgürlükleri ve yaşam hakları için olduğunu ifade eden CHP Kadın Kolları Üyesi Siret Doğan ise, “Bu ülkenin yüzde 50’si erkek, yüzde 50’si kadınsa insanca yaşamak, eşit şartlarda buluşmak ve bir arada olmak tek isteğimizdir. Bütün kadınların hayatları böyle bir başkası tarafından katledilerek yok edilmemeli. Biz artık kadınların öfkeleri, çığlıkları duyulsun istiyoruz. İktidarlar kadınları yaşatmakla vardır. Biz kadınları yaşatan bu ülkeyi yönetenlerdir. Asıl mesele ülkeyi yönetenlerin biz kadınlara bugüne kadar verdikleri değer ya da yaşam hakkını daraltmaları. Söylemleri kadınların erkekler tarafından katledilmesine neden olmuştur’’ diye konuştu.

Geniş güvenlik önlemleri alınan etkinlik sonrası katılımcılar, eylemlerinin süreceğini söyleyerek alandan ayrıldı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG