Erişilebilirlik

Gaziantep’te 'Köle Pazarı' İddiası TBMM’de


IŞİD’in, Gaziantep’te bulunan bir büro üzerinden Ezidi kadınları köle olarak sattığı yolundaki iddialar HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca tarafından bir soru önergesiyle TBMM’ye taşındı.

Bir Ezidi olan HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, Gaziantep’te bulunan bir büro üzerinden Ezidi kadınların köle olarak satıldığı yolundaki iddialar üzerine soru önergesi verdi. Feleknas Uca, Ezidi kadın ve çocukların dijital ortamda ve fotoğraflı olarak en fazla fiyatı verenlere satıldığının iki ayrı Alman yayın kuruluşu (NDR ve SWR) tarafından haberleştirildiğini belirtti. Uca, bu haberlerden birinde, IŞİD’in irtibat bürolarından birinin Gaziantep’te bulunduğuna yer verildiğini kaydetti. Diyarbakır milletvekili Uca, iddia edilen köle ticaretinin Türk istihbarat kurumlarınca bilinip-bilinmediğini ve Gaziantep’teki büro iddiasının doğru olup-olmadığını sordu.

Feleknas Uca, anayasanın insan ticaretini yasakladığına dikkat çekti ve büro iddiasının devletle ilişkisi olup-olmadığı sorusunu yöneltti. Uca, “Türkiye’de başka hangi illerde IŞİD büroları var?” dedi ve bu terör örgütünün söz konusu bürolar aracılığıyla ne kadar para transfer ettiğini öğrenmek istediğini ifade etti.

‘Hergün tecavüz’

Bu arada, Musul’un Sincar bölgesinde yaşarken IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi kadın Pervin Hasan, her gün tecavüze uğradıklarını söyledi. Anadolu Ajansı’na konuşan Pervin Hasan, Sincar’da ailesiyle birlikte mutlu bir yaşam sürerken herşeyin IŞİD saldırısıyla değiştiğini belirtti. Hasan, diğer kadınlarla birlikte önce Musul’a sonra da Halep’in bir köyüne götürüldüğünü ifade etti. IŞİD militanları tarafından daha sonra Halep’in hala bilemediği bir başka bölgesine götürüldüklerini belirten Pervin Hasan, “Bize her gün tecavüz ediyorlardı” dedi.

Hasan, IŞİD militanlarının, erkek çocuklarını canlı bomba yapmayı konuştuklarını kaydetti. Pervin Hasan, iki defa alınıp satıldığını da söyledi. Pervin Hasan, IŞİD’e dokuz bin dolar fidye ödenmesi sonucu serbest bırakıldığını ve Türkiye üzerinden Irak’ın Kürt Bölgesi’nde bulunan eşiyle buluştuğunu da sözlerine ekledi.

IŞİD, 12 Kasım’da Kürt güçlerince Sincar’dan atılmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG