Erişilebilirlik

Gaziantep'teki Protez Merkezi Suriye Savaşının Kurbanları İçin Çalışıyor


Gaziantep'teki Protez Merkezi Suriye Savaşının Kurbanları İçin Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş milyonlarca Suriyeli’yi yerinden yurdundan ederken diğer yandan yaşanan çatışmalardan ve patlamalardan dolayı yüz binlerce Suriyeli uzuvlarını yitirdi, tedavi de olamadı.

Uluslararası Merhametli Kalpler Derneği (IPHS) tarafından başlatılan İrade Adımları Projesi kapsamında Gaziantep’te kurulan Rehabilitasyon ve Protez Uygulama Merkezi’nde iç savaşta uzuvlarını kaybeden Suriyeliler’e 2015 yılından bu yana ücretsiz tedavi veriliyor.

Savaş mağduru olan hastalar için adeta umut kapısına dönüşen merkezde aylık yaklaşık 65 kişiye protez kol veya bacak takılırken merkezdeki atölyede, hastaların ölçülerine göre protezler de çalışanlar tarafından üretiliyor.

''Dört yılda 840 kişiye protez yapıldı''

Merkezin kurulduğu günden beridir 840 Suriyeli’ye protez hizmeti verdiğini dile getiren IPHS Genel Müdürü Dr. Muhammed Emin El Hatib, internet üzerinden kaydı alınan Suriyeliler’in merkeze gelerek tedaviye başladığını söyledi. Hatib, “Gerekli ölçüm ve tetkiklerin ardından hastaların protezleri hazırlanıyor. Uzmanlar eşliğinde bir taraftan rehabilite edilen hastalar diğer taraftan da protezlerine alıştırılıyor. Merkezimizin bir şubesini de Halep'te açtık, orada da aynı hizmeti veriyoruz. Buraya gelen hastalarımız her yaş, her ırk ve her cinsiyetten olabiliyor. Bizim için öncelik ihtiyaç sahibi olmasıdır. Bu merkezin ihtiyaçlarını Kuveytli hayırsever iş adamları karşılıyor. Suriye iç savaşının mağduru olan hastalara yardımlarımızı arttırarak devam ettireceğiz” dedi.

Melik ücretsiz ayak protezi ile ilk adımlarını attı

Oğlunun doğuştan ayağı olmadığını belirten 45 yaşındaki Musa El Abdullah, ''Türkiye’ye Melik üç aylıkken savaştan dolayı göç ettik. Bu merkezi arkadaşlarımdan duymuştum. Onlardan duyduktan sonra gelip başvurdum. Buraya üç ay önce başvurdum. Sağ olsun onlar da ayakları için gerekli protezi yaptılar. 1 aydan beridir oğlum rahat rahat tek başın yürüyebiliyor. İstediği her hareketi yapabiliyor. Bu onu çok mutlu etti. Melik’in ayağına protez yapılması için özel merkeze gittiğimde bana 14 bin TL hesap çıkardılar. Pahalı bir hizmeti ücretsiz bir şekilde veriyorlar. Bunun için maddi gücüm yeterli değildi'' diyerek çalışanlara teşekkür etti.

28 yaşında protez bacak takıldı

IŞİD'in Kobane saldırılarından kaçarak beş yıl önce Türkiye'ye sığınan 28 yaşındaki Sakine ''Bacağımda bir yara çıktı, giderek büyüdü, iltihap oluştu ve kemiğime kadar ulaştı. Suriye'de bulunduğum köyde ilaç ya da doktor yoktu. Türkiye'ye geldikten sonra doktora gittim. Kimliğim olmadığı için tedavi olamadım. Daha sonra çadır kente yerleştim, kimlik verildi, hastaneye gidebildim. Doktor bana ya ameliyat edilip platin takılacak ya da bacağın kesilecek dedi. Ben de bacağım artık çok kötü olduğu için kesin dedim ve kesildi. Bir süre sonra burada yaşayan bir arkadaş aracılığıyla bu dernekle tanıştım Daha sonra da bu merkezde bana protez bacak yapıldı. Yaklaşık iki aydır zaman zaman bu merkeze gidip geliyorum sağ olsunlar hiç para almadan yardım ettiler bana'' ​diye konuştu.

''Bombardımanında bacağımı kaybettim''

Türkiye’ye üç sene önce geldiğini belirten 12 yaşındaki Mecide Aliye Ömer, Halep’te otogardan köyüne giderken bir bombardımanda sağ bacağını kaybetmiş. Ailesi Mecide'yi tedavi için beni Kilis Devlet Hastanesine getirmiş. Mecide sonrasını, ''Bir süre tedavi gördükten sonra merkezi duyduk. Üç yıl önce protez için merkeze başvurduk. Onlar da tedavimi ücretsiz bir şekilde gerçekleştiriyorlar. Bir sıkıntı olduğu zaman hemen irtibata geçiyorum. Merkezden ve çalışanlardan çok memnunum. Protez sayesinde okula rahatça gidip gelebiliyorum. Bacağımı ilk kaybettiğim zamanlarda tekrardan yardım almadan yürüyebileceğimi düşünmüyordum ama merkezin tedavisi sayesinde artık rahatça yürüyebiliyorum'' sözleriyle anlattı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG