Erişilebilirlik

Gazi Mahallesi'nde Olaylar: Bir Polis Öldü


Türkiye’nin 34 kentinde üç gündür yürütülen polis operasyonlarında IŞİD, DHKP-C, PKK ve PKK’nın gençlik yapılanması YDG/H ile ilişkili olduğu gerekçesiyle gözaltına alınanların sayısı 851’e ulaştı. Suruç’ta Kobani’ye gitmek isteyen gençlere yönelik bombalı saldırı ve yine Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde iki polisin öldürülmesi sonrası başlatılan operasyonların merkez üssü ise İstanbul.

İstanbul’da 104 kişi gözaltına alındı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün koordinasyonunda Bağcılar, Küçükçekmece, Başakşehir, Eyüp, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Sarıyer, Kağıthane ve Beyoğlu başta olmak üzere 26 ilçede gerçekleştirilen operasyonlarda 37'si yabancı uyruklu 104 kişi söz konusu örgütlerle bağlantılı oldukları gerekçesiyle yakalandı.

Bağcılar’da polis tarafından öldürülen ve DHKP-C üyesi ‘bir canlı bomba eylemcisi’ olduğu iddia edilen Gülay Özarslan’ın cenazesinin götürüldüğü Gazi mahallesinde dünden beri çatışmalar yaşanıyor. Gazi mahallesi cemevini polis ablukaya almış durumda.

Gazi mahallesinde polis memuru Fatih Sivri öldürüldü

Olaylar, Gazi mahallesi 1411. sokakta yapılan bir korsan gösterinin ardından eylemcileri kovalayan polis memuru Fatih Sivri’nin uğradığı silahlı saldırı sonrası hayatını kaybetmesiyle daha da büyüdü.

Gazi mahallesinde bulunda bulunan Halkların Demokratik Partisi İstanbul milletvekili Ali Kenanoğlu, saat 19 sularında polis ile gerilim yaşandığını ifade etti. Kenanoğlu, Çevik kuvvet ekipleri tarafından öldürülen ve DHKP-C üyesi olduğu belirtilen Günay Özarslan'ın cenazesini kaçırma girişimi yaşandığını kaydetti. Ancak Gazi mahallesindekilerce buna izin verilmediğini belirten Kenanoğlu, adli tıptan getirilmiş cenazeyi yapılacak töreni önleme amacıyla polisin kaçırma girişiminin gerilim yarattığını dile getirdi.

HDP’li Kenanoğlu: Sokağa çıkan herkese biber gazı atılıyor

Yine HDP milletvekili Turgut Öker ile birlikte nöbette oldukları Gazi Cemevi'ndeki ortamı da anlatan Kenanoğlu, ‘polis şu anda (TS itibariyle 21.15) sakin. TOMA ve akrep araçlarına geri çekilmiş, beklemede. Ancak sokağa kim çıksa kim olduğuna bakılmaksızın biber gazı atılması söz konusu. Tabii bu gergin durumun İç Güvenlik Yasası hukuken zeminini oluşturuyor. Polis yasal görevlerini yaptıklarını savunuyor" dedi.

Bu arada gündüz saatlerinde cemeviende ayrıca HDP'li milletvekilleri Müslim Doğan, Beyza Üstün, Ali Haydar Gonca ile Asiye Kolçak ve CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile vekiller Ali Şeker, Eren Erdem de mahalle halkı ile dayanışma sergiledi.

İstanbul Valisi: Örgütlerin propaganda yapmalarına izin verilmeyecek

İstanbul Valisi Hasip Şahin, örgütlerin propaganda yapmalarına izin verilmediği için olayların büyüdüğünü söyledi. Şahin, ‘yasa dışı gruplar, kolluk kuvvetlerine molotofkokteyli ve taş attı. Yüzleri maskeli örgüt üyeleri, yollarda barikatlar kurarak cadde ve sokakları kapattı. Güvenlik güçlerimiz buna izin vermeyerek bariyerleri kaldırdı. Cenazenin bir an önce defnedilmesi için ilgili kişilerle tekrar görüşüldü. Emniyet güçlerimiz cenazenin defnini engellememektedir. Ancak yasa dışı grupların cenaze töreni üzerinden örgüt propagandası yapmasına izin verilmeyecektir’ dedi.

Operasyonlarda IŞİD’in Türkiye'deki yabancılardan sorumlu üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen Abdulla Abdullayev ve İstanbul'daki bir grubunun sorumlusu olduğu öne sürülen ve "Ebu Hanzala" kodlu Halis Bayancuk ile eşi de gözaltına alındı.

Barış Bloku: Barışı ve demokrasiyi inşa edeceğiz

Şişhane’den Aksaray’a yapacağı sessiz yürüyüşü yasaklanan Barış Bloku ise bugün Aksaray Metro İstasyonu’nda toplandı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı eylemde Barış Bloku’nun hazırladığı bildiriyi Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nuray Sancar okudu.

Sancar, barışı ve bir arada kardeşçe yaşamı savunanları sindirmeye çalışanların dün olduğu gibi bugün de yenileceklerini biliyoruz. Bombalara, baskılara karşı bir arada yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Savaşın toplumsal ve insani tahribatlarına karşı kardeşliği savunmaya devam edeceğiz. Gezi'nin kardeşlik ve barış selamını, fidanlar ve oyuncaklarla Kobanê'ye taşımak isteyenleri Suruç'ta katledenlere inat bu mücadeleyi sürdüreceğimizi, barışı ve demokrasiyi inşa edeceğimizi haykırıyoruz’ dedi.

Yüksekdağ: HDP hedef tahtası yapıldı, operasyon barışa yapılıyor

Barış Bloku’nun eylemine katılanlar arasında bulunan çok sayıda HDP’li milletvekilinden biri de eş başkan Figen Yüksekdağ’dı. Basın açıklaması sonrası gazetecilere değerlendirmede buluna Yüksekdağ, Suruç katliamı sonrası IŞİD'e karşı mücadele adı altında halklara karşı bir savaş başlatıldığını savundu.

HDP Eş Başkanı, ‘geçici hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla IŞİD'de karşı olan güçler hedeflendi. Hala gözaltı operasyonları devam ediyor. Geçici hükümet kalan son demokrasi kırıntılarını heba etmiş ve harcamış durumda. Son bir hafta içinde siyasi iktidar gerilimi durdurmak yerine AKP'nin propaganda makinelerinin yaydığı çirkefle HDP karanlık güçlerin hedef tahtası haline getiriliyor. Bugün operasyon barışa yapılıyor" dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG