Erişilebilirlik

CPJ’den Anayasa Mahkemesi’ne Kınama


Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 2015’in Mart ayından bu yana “devletin güvenliğine ilişkin gizli belge temin etme” suçlamasıyla tutuklu yargılanan Mehmet Baransu’nun tahliye talebini reddeden Anayasa Mahkemesi kararını kınadı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Avrasya Direktörü Nina Ognianova, Baransu’nun işini yapan bir gazeteci değil, tehlikeli bir suçlu gibi muamele gördüğünü savundu. Yetkili, Baransu’nun siyasi etkilerden uzak, adil ve şeffaf bir şekilde yargılanması konusunda Türk yetkilileri göreve çağırdıklarını kaydetti.

Mehmet Baransu, Silivri cezaevinde kötü muamele ve işkenceyle haklarının ihlal edildiği yönünde 24 Nisan 2015 tarihinde AYM’ye başvuruda bulunmuştu. Gazetecileri Koruma Komitesi’ne konuşan Baransu’nun avukatı Sercan Sakallı, müvekkilinin yakalandıktan sonra yaklaşık dört ay boyunca tecritte tutulduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi, Baransu’nun başvurusunu reddederek “tutuklu yargılanma” kararında hak ihlali olmadığına karar verdi.

Gazetecileri Koruma Komitesi, konuyla ilgili açıklamasında Baransu’nun 2003 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve generallere yönelik darbe planlarıyla ilgili devlete ait gizli belgeleri temin etmekle suçlandığını vurguladı.

Baransu 2010 yılında, kaynağını açıklamadığı belgeleri savcılara teslim etmişti.

Baransu’ya gözaltında tutulduğu sırada ek suçlamalar da yöneltildi; hükümetin yolsuzluk yaptığı iddialarıyla ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Gazetecileri Koruma Komitesi’ne (CPJ) konuşan avukat Sakallı, Baransu’nun hükümeti eleştiren pek çok haberinden dolayı hakkında birden fazla dava açıldığını söyledi. Baransu, Türk hükümeti tarafından terör örgütü olarak nitelenen Fethullah Gülen Cemaati mensubu olmakla da suçlanıyor. Söz konusu örgüte üye olmanın cezası, 15 yıla kadar hapis olabiliyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) araştırmalarına göre, Türkiye’de basın özgürlüğü konusundaki durum giderek kötüleşiyor. Komitenin yıllık raporunda, 2015 yılında hapisteki gazeteci sayısı 14’e yükselen Türkiye’nin dünyanın gazeteciler için en zor ülkelerden biri haline geldiği yazıyor. Gazeteciler, terör örgütlerine yardım iddiasıyla suçlanıyor. Raporda ayrıca, Erdoğan yönetiminin, bazı yabancı gazetecilerin Türkiye’ye girişini yasakladığı belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG