Erişilebilirlik

Gazetecilere Güvenlik Kursu


Gazetecilere Güvenlik Kursu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Washington’da yürütülen bir program, gazetecilere ve tehlikeli bölgelerde çalışan görevlilere riskleri nasıl azaltacakları konusunda eğitim veriyor. İlk yardımın yanısıra, katılımcılar kişisel güvenlik konusunda eğitimden geçiyor

Amerikalı yardım görevlisi Peter Kassig’in Suriye’de IŞİD militanları tarafından kafası kesilerek öldürülmesi, tehlikeli bölgelerde görev yapan gazeteci ve insani yardım gönüllülerinin karşı karşıya kaldığı tehditleri bir kez daha gözler önüne serdi. Washington’da yürütülen bir program, gazetecilere ve tehlikeli bölgelerde görev yapan çalışanlara riskleri nasıl azaltacakları konusunda eğitim veriyor.

Amerikalı gazeteci James Foley, Ağustos ayında IŞİD tarafından hunharca öldürüldü.

40 yaşındaki savaş muhabiri, 2012 yılı Kasım ayında Suriye’de görev yaparken kaçırılmıştı. Gazetecileri Koruma Komitesi, bu yıl şimdiye kadar en az 42 gazetecinin görev başında öldürüldüğünü bildiriyor.

Foley’yi şahsen tanımış olan akademisyen Ellen Shearer, “Jim’in elinden geleni yaptığına inanıyorum. Başına nasıl işler açılabileceğini, hayatı tehlikeye giren gazetecilerin neler yapmaları, ne gibi önlemler almaları gerektiğini biliyordu” diyor.

Foley, Northwestern Üniversitesi Medill İletişim Fakültesi’nde Shearer’ın verdiği ‘Terör, Çatışma ve Ulusal Güvenlik’ dersini almış.

Washington’da verilen 11 haftalık ders, fakülte mezunlarını, tehlikeli bölgelerde göreve hazırlamayı amaçlıyor.

Öğrencilere Amerikan ordusu ve ulusal güvenlik hakkında derinlemesine bilgi veriliyor.

Ellen Shearer, “Gazetecilerin askeri konuları kapsamlı ve doğru şekilde aktarmaları için gereken bilgi ve anlayışa sahip olmadıklarını düşündüğümüz için bu dersi hazırladık” diye amaçlarını açıklıyor.

Derste öğrencilere tehlikeli bölgelerde göreve nasıl hazırlanacakları da öğretiliyor.

İki gün süren yoğun tempolu ders, kişisel güvenliğe odaklanıyor.İlk yardım da öğretiliyor.

Öğrenciler birbirleri üzerind vee profesyonel aktörlerin canlandırdığı durumlarda edindikleri becerileri uygulamayı öğreniyor.

Uygulamalı dersler sırasında bombalar patlıyor, kurşunlar havada uçuşuyor. Öğrencilerin hem korunmaları hem de yaralılara bakmaları gerekiyor.

Öğrencilere kaçırılmaları durumunda ne yapacakları da öğretiliyor.

Dersi hazırlayan Frank Smyth, deneyimlerine dayanarak şöyle diyor: “Saddam Hüseyin rejimi sırasında bir meslektaşımla birlikte 18 gün gözaltına alındım. Bu travmayı atlatmam çok uzun sürdü ancak anladım ki gazetecilerin benzer durumlara düşmeden önce öğrenmeleri gereken çok önemli konular var.”

Irak’ta görev yapmaya hazırlanan Matthew Schehl, “Bu derste gazetecileri kendi içgüdülerine güvenmeye teşvik ediyoruz. Bu beceriyi edinmek beni de çok yakından ilgilendiriyor” diyor.

Shearer, tehlikelere rağmen gazetecilerin halka gerçekleri aktarmaya devam edeceklerini söylüyor:“Gazeteciler, inandıkları değerler ve ülkeleri uğruna savaşan ve ölenlerin hikayelerini anlatmanın hayati önem taşıdığına inanıyor.”

Dersi almış olmak, James Foley’nin hayatını kurtarmaya yetmedi. Ancak Ellen Shearer, dersin, başka gazetecilerin hayatlarını kurtarmaya yarayacağını umuyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG