Erişilebilirlik

Gazeteciler Gül ve Erdem İçin Yürüdü


Gazeteciler, Cuma günü Can Dündar ve Erdem Gül için Ankara'da toplanırken, benzeri bir gösteri de bugün İstanbul'da yapıldı
Gazeteciler, Cuma günü Can Dündar ve Erdem Gül için Ankara'da toplanırken, benzeri bir gösteri de bugün İstanbul'da yapıldı

MİT TIR’larının Suriye’ye silah ve mühimmat taşıdığını ortaya koyan haberleri nedeniyle İstanbul 7. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından Perşembe günü tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e destek sürüyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın-İş ve Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin de içinde yer aldığı 94 basın örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun çağrısıyla bugün bir yürüyüş düzenlendi.

Gazeteciler, “Özgür basın susturulamaz” dedi

Şişli’deki eski İETT garajının önünde açılan ‘‘Gerçeğin peşindeyiz, teslim olmayacağız” pankartının ardında toplanan yüzlerce gazeteci, “Özgür basın susturulamaz”, “Durma haykır, özgür basın haktır”, “Can ve Gül çıkacak, yine yazacak” sloganlarıyla yine Şişli’de bulunan Cumhuriyet Gazetesi’nin önüne dek yürüdü.

Gazeteciler yürüyüş sırasında “Zindanlar boşalsın, gazetecilere özgürlük”, “İyi çocuk değiliz, krala çıplak deriz”, “Özgür basın susturulamaz, kalemler kırılamaz”, “İnadına daha fazla gazetecilik” yazılı dövizler taşıdı.

Gürsel: “Can Dündar ve Erdem Gül bir an evvel serbest bırakılmalı”

Hazırlanan metni Gazetecilere Özgürlük Platformu dönem başkanlığını yürüten Uluslararası Basın Enstitüsü Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Kadri Gürsel okudu.

Türkiye’de ve dünyada Can Dündar ve Erdem Gül’ün gazetecilik faaliyeti yaptıkları için cezaevinde olduğunu anlatacaklarını söyleyen Gürsel, “Burada, Cumhuriyet gazetesinin önünde, gazeteciliğe yapılan bu son saldırının siyasi sorumlularını, Can Dündar ve Erdem Gül’ü bir an önce serbest bırakarak Türkiye’ye daha fazla zarar vermekten vazgeçmeye çağırıyoruz. Gazetecilik suç değildir. Özgür basın olmadan özgür toplum olmaz,’’ dedi.

“Casuslukla suçlamak hukuk akıl ve vicdanı iğfal etmektir”

Dündar ve Gül’ün Suriye’deki iç savaşın bir tarafına kamyonlar dolusu silah gönderildiğini belgeledikleri için askeri ve siyasi casuslukla, terör örgütü üyeliğiyle ve devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamakla suçlandıklarını belirten GÖP Dönem Sözcüsü, bu suçlamaların hukukla bağdaşmadığını savundu: “Bu ithamlar her türlü hukuk, akıl, izan ve vicdan ölçüsünü iğfal etmektedir. Dündar ve Erdem Gül, ne yasal ne de meşru olan bir dış politikanın en karanlık yüzlerinden birini teşhir ederek vatandaşların kendilerinden gizlenen gerçekler hakkında bilgilenmesini mümkün kılmışlardır. Gazeteciler mesleklerini icra etmekte özgür olmalıdır ki Türkiye’de çözüm üreten, sağlıklı ve sürdürülebilir bir demokrasi kurulabilsin. Demokrasiler böyle işler, demokratik istikrar böyle oluşur’’.

RSF: "AB liderlerini tavır almaya çağırdık"

Can Dündar ve Erdem Gül’e destek yürüyüşüne yurtdışından gelen gazetecilerden biri de Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire’dı.

Deloire, tüm dünyada basın özgürlüğünün gerileme içinde olduğunu vurgularken Türkiye’deki durumun daha kötü olduğunun altını çizdi.

RSF Genel Sekreteri, ‘‘Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 180 ülkeyi değerlendirmeye aldığı Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 149. sırada yer alıyor. Bu gerileme artık tahammül sınırlarını aştı. Bu gerilemeye artık dur, demeliyiz,’’ dedi.

Deloire, bugünkü AB-Türkiye Zirvesi öncesinde AB liderlerine Türkiye’deki medya özgürlüğündeki sorunlara karşı tavır alma çağrısı yaptıklarını da söyledi.

Kılıçdaroğlu: “Tutuklamalar demokrasi açısından kara bir leke”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bir grup partiliyle birlikte Cumhuriyet gazetesine giderek destek ziyaretinde bulundu. CHP lideri burada yaptığı konuşmada Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasının Türk demokrasi açısından kara bir leke olduğunu ifade etti.

Son dönemde yaşananlar nedeniyle herkesin huzursuz olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ‘’O haber olmasaydı gerçekleri nasıl öğrenecektik? Baskıyla susturmaya çalışıyorlar. Hepimizin ortak bir görevi var. Demokrasimize, medyaya sahip çıkacağız. Adalet Sarayı yapmakla adalet dağıtılmaz. Hukukun üstünlüğüne göre karar veren kişi hakim ve savcıdır. O hakimlere sesleniyorum. Yargıcın itibarını korumak istiyorsanız, adaletle karar vereceksiniz. Adaleti ayaklar altına alan yargıç, yargıç değildir,’’ dedi.

Numan Kurtulmuş: “Tutuksuz yargılanmalarını arzu ederiz”

Gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili hükümet cephesinden de açıklama geldi. Kanal 24’te yayınlanan bir programa katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuksuz yargılanmasından yana olduğunu söyledi: ‘‘Biz isteriz ki basın, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı hiç kimsenin başına bir sıkıntı gelmesin. İddianameyi okudum, savcıların iddiası casusluk suçlamasıdır. Kendileri terör örgütü üyesi olmasalar bile terör örgütünün ortaya koyduğu casusluk faaliyetlerine destek olmak manasında bir suçlamadır. Ama kişilikleri bellidir. Özellikle topluma mal olmuş kişilerin yargılanmasında aslolan delilleri karartma ve kaçma ihtimali var mı yok mu. Bunlar ortada olmadığına göre, gönlümüz arzu eder ki bunların tutuksuz olarak yargılanması."

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG