Erişilebilirlik

Gazeteci Hülya Emeç Zürih’te Sınırdışı Edilmeyi Bekliyor


Kürt siyasetine yakın basın kurumlarında çalışan gazeteci Hülya Emeç, hapis cezasına çarptırıldıktan sonra Türkiye'yi terk etti. Brezilya üzerinden İsviçre’ye giden Emeç’in iltica talebi geri çevrildi. Emeç günlerdir havaalanında tutuluyor.

Hülya Emeç, 9 yıldır Kürt siyasetine yakın basın organlarında çalışıyor. İstanbul ve Diyarbakır başta olmak üzere değişik illerde çalışan Emeç, 2010 yılında İstanbul’da bir gösteriyi takip ederken gözaltına alındı. Hakkında örgüt üyeliği iddiasıyla İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılan Emeç, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezası Yargıtay’da onaylanan Emeç, cezaevine girmemek için Türkiye’ye terk etti. Emeç’in ilk durağı vize istemeyen Brezilya oldu. Dört gün Brezilya’da kalan Emeç, buradan İsviçre’ye geçerek iltica talebinde bulundu. Ancak Brezilya’dan geldiği için talebi kabul görmedi. Bunun üzerine Emeç, sınır dışı edilmek üzere havaalanına götürüldü.

Emeç’in avukatı Fazıl Ahmet Taner, Avrupa ülkelerinin mültecilerden kurtulmak istediğine vurgu yaparak, Dublin Yasası'nı örnek gösterdi. Amerika’nın Sesi'ne konuşan Taner, “Dublin benzeri başka bir yasa 31/A birinci fıkrasında, bir kişi 3’üncü bir ülkede ikamet etmişse, kalmışsa, o ülkeye gönderilir diyor. Önceki uygulamalarında böyle bir şey yok. Fakat şimdi Avrupa ülkeleri sürekli mültecilerden kurtulmak istiyorlar. Özellikle 2017 yılında bu madde uygulanarak mülteciler geri gönderiliyor. Hülya hanım da buna takıldı. Orada kalma niyeti yok halbuki. Asıl amacı İsviçre’ye gelmek. Hukukta amaç, niyet önemlidir. Uygun uçağı bulup buraya gelme niyeti vardı. Ama bunu görmek istemiyorlar. Biz de bu noktada itiraz ettik. Burada beş gün kaldı. Geri gönderiyorlar. Hem yasal değil. İsviçre hukukuna da uygun değil. Cenevre sözleşmesine göre de bir kişinin koruma altına alınması gerektiğini söylüyor. Brezilya’da uygun koşullar yok, sokakta dahi yürüyemiyor. Tacize uğruyor. Orada kendini var edebilme, gerçekten korunma şansı yok. Biz Brezilya’ya geri gönderilmemesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.

Taner, Emeç’in sağlık durumu ve psikolojisinin iyi olmadığını da sözlerine ekledi. Karara itiraz ettiklerini belirten Taner, itirazın kabul edilmesi halinde Emeç’in kampa yerleştirileceğini söyledi.

Günlerdir Zürih Havaalanı’nda dışarı çıkmasına izin verilmeyen Emeç, Türkiye’ye dönmeyi istemediğini söyledi. Amerika’nın Sesi’nin telefonla ulaştığı Emeç, “Türkiye'ye dönersem 7 yıl hapis yatacağım. Daha önce cezaevinde kaldım, nasıl olduğunu biliyorum. OHAL koşulları yüzünden Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldım. Sevdiklerimi geride bıraktım, ailemi, işimi bıraktım ve bu yola çıktım. Yine mesleğimi icra edecek bir ülkede yaşamımı sürdürmek istiyorum. Şimdi güvenliğimi sağlayacak bir ortam arar durumdayım. Hem fiziksel hem düşünsel olarak zorlayıcı bir ortamdayım. Türkiye’de özgürlüğüm elimden alınmıştı, şu an 15 gündür gözaltındayım. Brezilya’yı buraya ulaşabilmek için geçiş noktası olarak kullandım. Zorunluluktan geldim, güvende olmak ve mesleğimi icra etmek istiyorum. Ret kararı yeniden gözden geçirilir ve olumlu bir karar verilir diye umut ediyorum. İtiraza olumlu bir yanıt vermelerini istiyorum. Aksi durumda çok zor koşullarda kaldığım Brezilya’ya dönmek zorunda kalacağım. Bu Türkiye’ye dönmek kadar zor olacak. Cezaevine girmek kadar Brezilya’ya gitmek de zor, orada yaşamayı psikolojim kaldırmaz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG