Erişilebilirlik

Alman Basınından Gauck’a Yoğun Destek


Alman basını Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Başbakan Erdoğan'a demokratik eksiklikler konusunda açık mesajlar verdiğini yazıyor. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat'a göre, Gauck'un Türkiye'yi övdüğü de gözardı edilmemeli

Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un dört günlük resmi Türkiye ziyareti Alman kamuoyunda ve basınında çok geniş yer buldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmi davetlisi olan Gauck, geride kalan üç gün boyunca Kahramanmaraş, Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulundu.

Gauck özellikle Ankara’da yaptığı resmi temaslarında Türkiye'deki ekonomik büyüme, ordunun siyasetteki etkisinin azaltılması ve barış süreci gibi gelişmelerden övgüyle söz ederken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ortak basın toplantısında ve ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada hukuk devleti ve güçler ayrılığı gibi konularda sert eleştirilerde bulundu.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:34 0:00
Linki indirmek için

Alman basınındaki yorumlarda Gauck’un Türkiye'de son aylardaki gelişmeler ışığında Başbakan Erdoğan'a demokratik eksiklikler konusunda son derece net mesajlar verdiği görüşü ağır basıyor.

İlk kez bir liderin demokrasi konusunda Türkiye'yi bu kadar açık eleştirdiğini belirten gazete ve televizyon kanallarındaki yorumlarda, Gauck'un Türk demokrasisinin tehlike altında olduğunu söylemesi, Twitter yasağını eleştirmesi, basın özgürlüğüne vurgu yapması ön plana çıktı.

Nitekim liberal eğilimli Süddeutsche Zeitung, Alman Cumhurbaşkanı'nın yaptığı konuşma ile “risk aldığını, ama aynı zamanda bir yükümlülük üstendiğini” belirtiyor ve “Türkiye'ye bu denli ilgi gösteren biri, ülkeyi zor zamanlarda da yalnız bırakmamalı.” şeklinde yorumluyor.

Gauck’un ziyaretine katılan Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, eski Doğu Almanya kökenli insan hakları savunucusu ve Protestan rahip olarak Berlin Duvarı’nın yıkılmasında önemli rol oynayan Joachim Gauck’un eleştirilerini “bir Türkiye dostu” olarak yaptığını belirtiyor ve Ankara ile Berlin arasında yeni gerginliklere yol açmamak için Doğu Almanya döneminde kendi yaşadıklarına atıfta bulunduğunu hatırlatıyor.

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin bugünkü grup toplantısında Gauck'u Türkiye'nin iç işlerine karışmakla suçlaması ve tavrını “Herhalde hala kendisini rahip zannediyor. O anlayışla bakıyor. Bunlar çirkin şeyler, bir devlet adamına yakışmıyor.” sözleriyle değerlendirmesi de Almanya’da ajanslara acil haber olarak yansıdı.

Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Gauck'un demokrasi konusundaki eleştirilerine paralel, Türkiye'yi pek çok alanda övdüğünü ve bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini savunuyor.

Claudia Roth: ‘Erdoğan demokratik açıdan kültür eksikliğini gösterdi’

Öte yandan Federal Meclis Başkan Yardımcısı ve Yeşiller milletvekili Claudia Roth, konuyla ilgili ‘Erdoğan'ın sözleri yakışıksız. Bir kez daha siyasi açıdan saygınlık ve demokratik açıdan kültür eksikliğini açıkça gösterdi’ şeklinde bir açıklama yaptı.

Federal Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı SPD’li Michael Roth ise Erdoğan’ın ‘Duygusal tepkisinin içerik ve tonlama açısından yanlış olduğunu’ öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Gauck bugün öğleden sonra Türkiye ziyaretinin son durağı İstanbul'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Beykoz'da Alman-Türk Üniversitesi'nin resmi açılış törenine katıldı. Berlin’deki yorumlarda Gauck’un açıklamaları ve Başbakan Erdoğan’ın tepkisi sonrasında başlayan polemiğin önümüzdeki günlerde iki ülkenin ilişkilerinde yeniden gerilim yaratabileceği tahmini yapılıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG