Erişilebilirlik

Gates: "Füze Kalkanı Konusunda Türkiye'ye Baskı Yapmıyoruz"


Gates: "Füze Kalkanı Konusunda Türkiye'ye Baskı Yapmıyoruz"
Gates: "Füze Kalkanı Konusunda Türkiye'ye Baskı Yapmıyoruz"

Türk Amerikan Konseyi yıllık toplantısında konuşan Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Avrupa’da füze savunma sistemi kurulması konusunda kararlı olduklarını ve Türkiye'yle ilişkilere büyük önem verdiklerini söyledi

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Avrupa’da füze savunma sistemi kurulması konusundaki kararlıklarını vurgularken Türkiye’ye bu konuda herhangi bir baskı uygulamadıklarını söyledi. Amerika Savunma Bakanı, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le birlikte Türk Amerikan Konseyi’nin 29’ncu yıllık toplantılarında konuştu.

29'ncu Türk Amerikan Konseyi toplantılarında Amerika’yla Türkiye’nin Savunma Bakanları birer konuşma yaptı. Amerika Savunma Bakanı Robert Gates konuşmasında Türk Amerikan ilişkilerine büyük önem verdiğini vurguladı ve müttefikler arasında zaman zaman anlaşmazlıklar olabileceğini söyledi. Gates şöyle konuştu:

“Bazı anlaşmazlıklarımız oldu. Örneğin İran’a yaptırım uygulanması oylamasında Türkiye’nin tutumu. Türkiye’nin komşusu İsrail’le yapıcı bir ilişkiyi sürdürmesini teşvik ediyoruz. Bazı konularda, görüşlerimizde ve yaklaşımlarımızda farklılık olsa da neticede müttefikiz; bölgede temel çıkarlarımız uyuşuyor; amaçlarımız birdir.”

İki ülke arasındaki askeri ilişkilerin son derece üçlü olduğunu söyleyen ABD Savunma Bakanı Robert Gates Türkiye’yle Amerika’nın Afganistan ve Irak’ta yaptığı işbirliğini vurguladı. Gates, Amerika’nın PKK terör örgütüne karşı mücadelede Türkiye’ye destek vermeyi sürdüğünü belirtti.

Gates, “tarihin en başarılı askeri ittifakı” olarak nitelendirdiği NATO’nun da reform yapması ve gelişmelere ayak uydurması gerektiğini bildirdi. Gates şunları söyledi:

"NATO’nun askeri kapasitesi günümüzün güvenlik durumuna ayak uydurmalıdır. 21’nci yüzyılda ittifakımızın elde etmesi gereken en önemli güvenlik unsurlarından biri bölgesel füze savunmasıdır."

Amerika’nın füze savunma sistemi konusunda “aşamalı ve uyarlanabilir” bir yaklaşım geliştirdiğini hatırlatan Gates, müttefik ülkelerin kendi sistemleriyle ittifakın balistik füzelerden savunmasına katkıda bulunabileceğini söyledi. Gates, bu konuda Türkiye’ye baskı uyguladıklarını iddialarını reddetti ve şöyle konuştu:

“Amerika, NATO’nun bu yaklaşımı benimsemesi halinde Türkiye’nin olası teknik ve operasyonel katkısı konusunda siyasi ve askeri diyaloğumuz var. Basında yer alan haberlerin aksine Türkiye’nin katkıda bulunması için baskı uygulamıyoruz. Ancak NATO’nun füze savunma sistemini benimsemesinde Lizbon’da yapılacak zirvede Türkiye’nin desteğini bekliyoruz.”

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, 21’nci yüzyılın güvenlik şartları gözönünde bulundurulduğunda füze savunmasının NATO’nun en kritik rolü olduğunu söyledi. Gates, konuşmasında ittifakın reform yapmasında verdiği destek nedeniyle Türkiye’ye teşekkür etti.

Türk Amerikan Konseyi toplantılarının birinci gününde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de bir konuşma yaptı. Gönül konuşmasında Amerika’nın füze savunma sistemi konusunda aşamalı ve uyarlanabilir bir yaklaşım benimsemesini takdir ettiklerini söyledi:

“Amerika’nın aşamalı ve uyarlanabilir yaklaşımını ittifakın güvenliğine değerli bir katkı olarak memnunlukla karşılıyoruz. Bizce bu, NATO çerçevesi altında geliştirilmelidir. NATO’nun güvenliği ve dayanışmamızın bölünmezliği ilkesine dayalı olarak, biz, olası bir füze savunma sisteminin hedefinin tüm ittifak topraklarını, nüfusunu ve güvenlik güçlerini balistik füze tehdidine karşı korunması olması gerektiğini düşünüyoruz.”

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül konuşmasında Türkiye’yle Amerika’nın ortak değerlere ve ortak hedeflere sahip olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:

“Tükiye’yle Amerika sağlıklı ve köklü bir ilişkiye sahiptir. Bir çok uluslararası konu karşısında birlikte durmaktadır. İki ülke ortak değerlere ve ideallere sahiptir: demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ilkesi ve serbest piyasa ekonomisi gibi. İki yakın müttefik ihtilafların önlenmesi ve kriz yönetiminde yakın bir dayanışma ve işbirliği içindedir.”

Türk Amerikan Konseyi toplantılarının birinci gününde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e savunma ödülü verildi.

XS
SM
MD
LG