Erişilebilirlik

Gallup: ‘Türkiye En Öfkeli Altıncı Ülke’


Merkezi Amerika'da bulunan araştırma şirketi Gallup, dünyanın duygu durumunun haritasını çıkarttı. En öfkeli nüfusa sahip altıncı ülke olan Türkiye, en olumsuz deneyimlerin yaşandığı ülkeler sıralamasında ise beşinci sırada yer aldı.

Gallup’ın 2019 Küresel Duygular Raporu’nda, 140 ülkeden 151 bin kişiyle yüz yüze ya da telefonda görüşmeler yapıldı. Katılımcılara, günlük hayattaki olumlu ve olumsuz deneyimleriyle ilgili soruların yöneltildiği araştırmada en stresli, mutsuz ve öfkeli ülkeler belirlendi.

En öfkeli 10 ülke arasında ilk üç sırayı Ermenistan, Irak ve İran paylaştı. Türkiye, Filistin toprakları ve Tunus’un ardından altıncı oldu. Türkiye’den katılımcıların yüzde 40’ı öfkeli olduğunu bildirdi.

Katılımcıların yanıtlarına göre Türkiye, en az olumlu deneyimin yaşandığı ülkeler arasındaysa beşinci sırada yer aldı. Birinciliği Mısır, Çad ve Bangladeş paylaşırken, Kuzey Kıbrıs ikinci, Nepal üçüncü, Litvanya dördüncü oldu.

Türkiye, en stresli ülkeler sıralamasında ise 11’inci sırada yer aldı. En stresli ülke Yunanistan olarak belirlenirken, Filipinler ikinci, Tanzanya üçüncü oldu.

Raporda Türkiye ekonomisindeki bozulmaya dikkat çekildi ve ülkenin 18 yıl sürekli büyüyen ekonomisinin 2018’de durgunluğa girdiği kaydedildi.

Gallup araştırmasının pozitif deneyim endeksinde katılımcılara bir gün öncesinde iyi dinlenip dinlenmedikleri, saygı görüp görmedikleri, gülüp gülmedikleri yada yeni bir şey öğrenip öğrenmedikleri gibi sorular yöneltildi. Olumlu yanıtlarda özellikle yaşam standartları, kişisel özgürlükler ve sosyal hayat etkili oldu.

Negatif deneyim endeksindeyse katılımcılara bir gün öncesinde fiziksel acı, endişe, üzüntü, stres ya da öfke duyup duymadıkları soruldu. Olumsuz yanıtları daha çok sağlık sorunları ve geçinebilme kriterleri belirledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG