Erişilebilirlik

'İşgalciler' Yeni Bir İttifak Arayışında


'İşgalciler' Yeni Bir İttifak Arayışında
'İşgalciler' Yeni Bir İttifak Arayışında

Wall Street’i işgalle başlayan hareket genişleyerek devam ediyor. İşgalciler, harekete daha fazla destek toplamak için toplumun farklı kesimleriyle işbirliğine gidiyor.

İşgalciler bugünlerde, 1960’ların medeni haklar savunucularıyla yeni bir ittifak arayışında. Bunun bir uzantısı olarak da siyahlara ait kiliselerle yakın bağlar kuruluyor.

Benjamin Chavis, medeni haklar savunucularının işgalcilerle işbirliği yapacağını açıkladı bile.

İşgal hareketinden David Degraw, gelişmeden memnun: "İşgal hareketi her yerden destek buluyor. Ama elbette, siyahlarla ve diğer etnik gruplarla, mesela Latin Amerika kökenlilerle, daha fazla yakınlaşmamız gerekiyor."

Siyah liderler, özellikle gelir eşitsizliği nedeniyle işgalcilere yakınlık duyuyor. Ülke genelinde işsizlik %8,6 iken, siyahlar arasında bu oran %15’in üzerinde.

Siyah işgalcilerin üç temel isteği var, bunlar karşılıksız yüksek öğrenim burslarının arttırılması, bankaların ev hacizlerine son vermesi ve Wall Street bankalarının 100 milyar Dolarlık istihdam fonu oluşturması.

Benjamin Chavis, 1960’larda medeni haklar savunucusu Martin Luther King ile birlikte çalışmış ve hala bu alanda faaliyet gösteriyor: “Geleneksel medeni haklar hareketi 40-50 yıl önce en güçlü noktasındaydı , o zamanlar siyahlar, sendikalar, liberaller hep birlikte çalışıyordu, şimdi bu ittifakı yeniden oluşturmamız gerekiyor.”

Siyah işgal hareketi ilk eylemini, Martin Luther King’in anıldığı 16 Ocak tarihi için planlıyor. Eylem eyalet merkez binaları önünde yapılacak. Rahip Jamal-Harrison Bryant, siyah işgalcilerin sözcüsü. Bryant, "Ekonomik sistemi durma noktasına getirinceye ve ne kadar ciddi olduğumuzu anlatıncaya kadar her ay yeni bir eylem yapacağız," diyor.

Genelde olumlu karşılanan İşgal Hareketi daha önce diğer gruplarla organik bağlar kurmak istemiyordu, ancak bu eğilim değişiyor. İşgalci Kevin Zeese anlatıyor: "Siyahların sesimizi duyması, bize katılması çok önemli bir adım. Buradaki potansiyel hayal edilemeyecek ölçüde yüksek."

David Degraw bunun sadece bir başlangıç olduğunu, bahara kadar İşgal Hareketi’nin yeni ittifaklar kurmayı sürdüreceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG