Erişilebilirlik

Gabriel’den Çavuşoğlu’na Teşekkür


Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkür etti. Teşekkürün nedeni Türkiye’deki tutuklu Türk asıllı Alman vatandaşı gazeteci Deniz Yücel’in Alman konsolosluğu görevlileriyle görüşmesine izin verilmesi.

Son aylarda Almanya-Türkiye ilişkilerinin gerilmesindeki etkenlerden biri de Deniz Yücel’in tutuklanması.

Gabriel, Cuma günü NATO toplantısında konuyu Çavuşoğlu ile görüştüğünü, haftasonunda Çavuşoğlu’nun da bunun sağlanacağını belirttiğini kaydetti.

Gabriel açıklamasında, “Bu sabah Türkiye resmi olarak Deniz Yücel’e sonunda yarın ulaşabileceğimizi teyit etti. Bu şekilde Yücel’in sağlık durumunu kendimiz tespit edebileceğiz,” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Die Welt muhabirini casuslukla suçlamış, PKK’nın temsilcisi olduğunu iddia etmişti. Gazete suçlamaları reddetmişti.

Almanya defalarca konsolosluğun Yücel ile görüşmesine izin verilmesini istedi. Türkiye, Yücel’in aynı zamanda Türk vatandaşı olması sebebiyle buna yanaşmıyordu.

Geçen hafta Gabriel, Türkiye’yi eleştirerek Yücel’in kirli seçim kampanyasında kullanıldığını belirtmişti.

Erdoğan daha önce Alman yetkilileri Naziler gibi davranmakla suçlamış, Almanya Başbakanı Angela Merkel buna sert tepki göstermişti.

Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk vatandaşının yarısının referandumda oy kullanma hakkı bulunuyor.

MİT’in Gülen destekçilerinin listesini Alman yetkililere sunmasının ortaya çıkması da ilişkileri geren bir başka faktör olmuştu. Türkiye, Almanya’dan bu kişileri izlemesini talep etmiş, Almanya ise listedekileri Türkiye’nin isteği konusunda uyarmıştı.

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya’nın tavrının etik olmadığını belirtmişti.

Alman Parlamentosu’nun 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemesi ve bir Alman komedyenin Erdoğan ile ilgili sözleri iki ülke ilişkilerini geren diğer etkenler olmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG