Erişilebilirlik

G8'in Gündeminde Arap Baharı ve Küresel Ekonomi Var


G8'in Gündeminde Arap Baharı ve Küresel Ekonomi Var
G8'in Gündeminde Arap Baharı ve Küresel Ekonomi Var

Fransa’da bir araya gelen G8 liderleri, dünya ekonomisi, Arap ülkelerindeki isyanlar ve Japonya’daki nükleer kriz dahil bir dizi küresel sorunu ele alıyor.

Başkan Barack Obama’nın zirvede, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki siyasi ve ekonomik reform çabalarına destek çağrısını yinelemesi bekleniyor.

Obama G8 zirvesine katılan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le biraraya geldi. Obama, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Medvedev’le Amerika’nın Orta ve Doğu Avrupa’da kurmayı planladığı füze kalkanı projesi üzerinde ortak çalışma kararı aldıklarını söyledi.

Obama, her iki ülkenin de güvenlik gereksinimleriyle uyumlu bir yaklaşım bulmak üzere ortak çalışma kararı aldıklarını söyledi. Medvedev de füze kalkanı projesine, gelecekteki politikacıların çözüm getireceğini, Obama ile kendisinin sadece temeli attıklarını söyledi.

İki lider, Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne üyeliği konusunu da görüştü.

Obama, Rusya’nın üyeliğinin ekonomik açıdan faydalı olacağını söyledi ve üyeliğin mümkün olduğunu vurguladı.

Öte yandan, Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’le dört savaş gemisi satın alma konusunda anlaştığını açıkladı. Fransız yapımı savaş gemileriyle ilgili resmi anlaşmanın iki hafta içinde imzalanması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG