Erişilebilirlik

G7 Zirvesi Başladı


Dünyanın en gelişmiş 7 ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarının bir araya gelip ortak kararlar aldığı G7 Liderler Zirvesi Almanya'nın ev sahipliğinde Garmisch-Partenkirchen kasabasında bulunan Elmau Sarayı'nda başladı

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in başkanlığında yapılan ve iki gün sürecek zirveye ABD, İngiltere, Japonya, Fransa, İtalya ve Kanada devlet ve hükümet başkanları katılıyor. Zirvenin gündemindeki ağırlıklı konular iklim değişikliği, salgın hastalıklarla mücadele ve Afrika ülkelerinin kalkınma süreci. Bu bağlamda Etiyopya, Irak, Liberya, Nijerya, Senegal ve Tunus devlet ve hükümet başkanları da görüşmelerin yarınki ikinci gününe katılacak. Zirvede Ukrayna krizi, IŞİD terör örgütü ile mücadele veborçları nedeniyle zor günler geçiren Yunanistan’ın geleceği gibi konular da görüşülecek.

Rusya lideri Vladimir Putin zirve öncesi yayınladığı mesajda Rusya'nın Batı'ya yönelik tehdit oluşturmadığını vurguladı. 1998 yılında Rusya da ‘en gelişmiş ülkeler’ grubuna dahil olmuş, ancak 2014 yılında Kırım krizinin patlak vermesinin ardından grubun 7 üyesi Rusya’yı zirve dışı bırakmıştı.

Bu arada G7 zirvesi öncesi Başkan Barack Obama ve Başbakan Angela Merkel, Elmau Sarayı’nın yakınındaki Krün köyüne ziyaret gerçekleştirdi. Burada yaptığı kısa konuşmasına Bavyeralı halkın selamlama ifadesi olan ‘Grüss Gott’ (Tanrıya Selam) diyerek başlayan Obama, Almanya'nın ABD'nin çok yakın partneri olduğunu ve devlet başkanı olarak Almanya’ya dördüncü ziyaretini yaptığı söyledi. Zirvede ekonomiden ticarete, Ukrayna krizinden iklim değişikliğini önlemeye kadar pek çok konuyu ele alacaklarını ifade eden Obama, konuşmasını Almanca ‘Vielen Dank’ (Teşekkür ederim) diyerek tamamladı.

Merkel de, ABD ile Almanya’nın ortak değerler paylaştığını ve ilişkileri 'bazı fikir ayrılıklarına rağmen' daha da derinleştirmeyi arzuladıklarını söyledi. Merkel’in söz konusu açıklaması yorumcular tarafından, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’in Merkel'in cep telefonlarını dinlediğinin ortaya çıkması ve Avrupa'daki dinleme faaliyetlerinde Alman istihbaratı BND'yi kullandığı iddiaları ile ilişkilendirildi.

Öte yandan zirveye paralel düzenlenen protesto eylemlerinde şimdiye dek kayda değer herhangibir olay çıkmadı. Cuma günü Münih’te düzenlenen protesto gösterisine 35 bin kişi katılmıştı. Dün de Garmisch-Partenkirchen’deki yürüyüşe yaklaşık 4 bin kişi katıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG