Erişilebilirlik

G7 Zirvesi Afganistan Gündemiyle Toplandı


Gelişmiş yedi ülkenin liderleri bugün telekonferans yöntemiyle yapılan G7 zirvesinde biraraya gelerek Afganistan konusunu masaya yatırıyor. Toplantıda gündeminde, Afganistan’dan tahliye için belirlenen 31 Ağustos tarihinin ertelenmesi var.

Toplantı öncesinde bir açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Dostlarımız ve müttefiklerimizden, Afgan halkına destek olmalarını ve göçmenlere desteği ve insani yardımları arttırmalarını isteyeceğim” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan 31 Ağustos tarihine bir hafta kala, Afganistan’da halen onbinlerce kişi tahliye edilmek amacıyla Kabil Uluslararası Havalimanı’na ulaşmaya çalışıyor.

Özellikle yabancı misyonlar ve kurumlarla çalışmış ve ABD’nin özel vize kapsamında ülkesine kabul edeceğini açıkladığı Afgan vatandaşları havalimanına ulaşmakta zorluk çekiyor. Havalimanına giden yollarda denetimi sağlayan Taleban, yol üzerinde kontrol noktaları kurmuş durumda.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden Jake Sullivan, ABD yönetiminin Taleban’la günlük olarak iletişim halinde olduğunu ve Kabil’de yaşananların sürekli olarak değerlendirildiğini söyledi. Ancak ABD yönetimi şu aşamada vatandaşlarının ve Afganlar'ın havalimanın güvenli şekilde ulaşabilmesi adına bir yol sağlanamadığını kabul ediyor.

Mevcut durum nedeniyle de G7 liderlerinin 31 Ağustos tarihinin ötelenmesi yönünde bir karar alması bekleniyor. İngiliz hükümet yetkilileri de bu yöndeki taleplerini daha önce de kamuoyu önünde dile getirdi.

Taleban tarihi ötelemeye sıcak bakmıyor

Ancak şu ana kadar yapılan açıklamalara bakıldığında Taleban yönetiminin 31 Ağustos tarihini ötelemeye sıcak bakmadığı görülüyor.

Taleban Sözcüsü Suhail Şahin
Taleban Sözcüsü Suhail Şahin

Son olarak İngiliz Sky News televizyonuna konuşan Taleban sözcülerinden Suhail Şahin, 31 Ağustos tarihinin kendileri için kırmızı çizgi olduğunu söyledi. Şahin, ”Eğer tarihi uzatırlarsa bu işgali uzattıkları anlamına gelir, bu da aramızda güvensizlik yaratır. Eğer işgali sürdürme niyetleri varsa buna karşı bir tepki olur” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG