Erişilebilirlik

G7 Liderleri Buluşuyor


Almanya, yarından itibaren 3 gün boyunca G7 Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. Almanya’nın dönem başkanlığında gerçekleşecek ve dünyanın önde gelen sanayi ülkelerinin katılacağı zirvede gündeme gelecek konular arasında Rusya'nın Ukrayna savaşı, iklim değişikliği ve dijitalleşme yer alıyor.

G7 Zirvesi, Münih’in yaklaşık 100 kilometre güneyinde, Bavyera Alpleri’ndeki Elmau Sarayı’nda düzenlenecek. Almanya önceki dönem başkanlığı sırasında 2015 yılının Haziran ayında yapılan G7 toplantısını da burada düzenlemişti.

Zirveye Almanya’nın yanı sıra İngiltere, Fransa, Japonya, İtalya, Kanada ve ABD’nin liderleri ile özel olarak davet edilen Arjantin, Endonezya, Senegal, Hindistan ve Güney Afrika’nın devlet ve hükümet başkanları katılacak. Söz konusu liderlere ek olarak AB Konseyi Başkanı ve AB Komisyonu Başkanı da zirvede bulunacak.

G7 Liderleri Buluşuyor
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

Biden zirvede Ukrayna'ya yeni yardım paketi açıklayabilir

Başkan Joe Biden zirve için bugün yola çıkacak, bu ABD Başkanı'nın Almanya'ya ilk resmi ziyareti olacak. Biden, G7‘de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ikili görüşmelerde bulunacak. Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin zirveye videokonferans aracılığıyla katılması ve Rusya karşısında ülkesinin ihtiyaç duyduğu desteği dile getirmesi bekleniyor.

Geçen hafta Kiev’i ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Zelenski'nin toplantıya davet edildiğini açıklamıştı. Ukrayna'nın yeniden inşa edilmesinin zirvede ele alınacağını belirterek, Almanya'nın G7 başkanlığının bir parçası olarak yeniden yapılanma konusunda "üst düzey bir uluslararası uzman konferansı" önereceğini bildirmişti.

Alman medyasında söz konusu konferans, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan Marshall Planı'na benzetiliyor. Scholz zirve öncesinde yaptığı açıklamada, "Zirve demokrasi dünyasına yeni bir bakış getirmek için bir başlangıç noktası olabilirse bu özel bir başarı olur" diye konuştu. Berlin’deki diplomatik kaynaklar, Başkan Biden’in G7 zirvesinde, Rusya'ya yönelik baskıyı ve Ukrayna'ya desteği arttırmak için somut öneriler ortaya koyacağını aktardı. Biden, G7 Zirvesi’nden sonra Madrid’e geçerek, burada düzenlenecek NATO Zirvesi’ne katılacak.

Yardım örgütlerinden G7'ye fakirleri unutmamaları çağrısı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 1 Ocak itibarıyla bir yıllığına üstlendikleri dönem başkanlığı süresince G7'yi, adil bir dünyanın oluşturulmasına öncülük edecek bir grup haline getirmeyi hedeflediklerini söylemiş, iklim konusunda da "net sıfır" karbon emisyonu hedefi doğrultusunda çalışacaklarını vurgulamıştı. Ancak bu açıklamalardan kısa bir süre sonra 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş, G7 dönem başkanlığının gündemini de değiştirdi.

Ukrayna savaşının da etkisiyle bu yıl dünya çapında 300 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Dünya Açlıkla Mücadele Örgütü (WFP) ve çocuk hakları örgütü Terre des Hommes, Başbakan Scholz’u ve G7 ülkelerini Ukrayna nedeniyle yoksul ülkeleri unutmamaya ve daha fazla kaynak ayırmaya çağırdı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu da (UNICEF) gıda kıtlığından en çok etkilenen 15 ülkedeki milyonlarca çocuk için G7 liderlerinden 1 milyar 200 milyon dolarlık yardım paketi talep etti.

G7 ülkeleri, dünya nüfusunun sadece yaklaşık yüzde 10'unu temsil etmeleri ve zenginliğin yüzde 50'den fazlasını elinde bulundurmalarına karşın, fakirliğe ve açlığa karşı yeterli destek sağlamadıkları gerekçesiyle yıllardır eleştiriliyor. Bu nedenle zirve toplantıları, küreselleşme ve kapitalizm karşıtlarının düzenledikleri gösterilerle protesto ediliyor. Bu yıl da Münih’te düzenlecek gösteriye 20 bin kişi bekleniyor.

Bu arada Almanya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, güvenlik önlemleri kapsamında Almanya sınırlarında geçici olarak kontrolların yapılması talimatının verildiği aktarıldı. Schengen Bölgesi'nde serbest dolaşıma izin veren Schengen uygulaması geçici olarak devre dışı bırakılacak. Alınan önlemlere rağmen, zirve öncesi Çarşamba gecesi Münih'te çevik kuvvete ait 8 polis aracı kundaklandı. Bu araçların Elmau Sarayı'na personel sevki için kullanıldığı öğrenildi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG