Erişilebilirlik

G20 Zirvesi Öncesi Almanya’dan Uyarı ve Kısıtlamalar


Temmuz’daki G20 zirvesi öncesinde Almanya, olası terör saldırılarını önlemek amacıyla AB içinde serbest dolaşım sağlayan Schengen uygulamasını askıya aldı
Temmuz’daki G20 zirvesi öncesinde Almanya, olası terör saldırılarını önlemek amacıyla AB içinde serbest dolaşım sağlayan Schengen uygulamasını askıya aldı

Gelecek ay Hamburg’da G20 zirvesine ev sahipliği yapacak Almanya, artan terör saldırılarının ve Hamburg’da düzenlenen yürüyüşlerde şiddet olayları çıkabileceği yönündeki haberlerden sonra, güvenliği en üst düzeyde sağlamak için Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım imkanı sağlayan Schengen uygulamasını askıya aldı. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere 7-8 Temmuz'da düzenlenecek zirvenin ve gelecek konukların güvenliğinin her şeyden önce geldiğini belirterek, 11 Temmuz'a kadar Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Almanya'ya karayolu ya da demiryolu ile girecek herkesin pasaport kontrolüne tabi tutulacağını duyurdu.

AB kuralları, kriz durumunda ya da önemli güvenlik önlemi gerektiren olaylarda pasaport ya da kimlik kontrolüne tabi olmadan seyahat etmeye olanak veren sistemin istisnai olarak askıya alınmasına imkan sağlıyor.

Zirve sırasında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden katılımla düzenlenecek protesto gösterilerine çoğu aşırı solcu gruplardan oluşan yaklaşık 100 bin kişinin katılması bekleniyor. Zirvenin güvenliği için 20 bin polis görevlendirilirken, 7 ve 8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’un kent merkezinde ve zirvenin yapılacağı fuar alanı yakınında gösteri ve yürüyüşler yasaklandı.

“Korumaların taşkınlık yapmasına izin verilmeyecek”

Bu arada Hamburg Emniyet Müdürü Ralf Martin Meyer, Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, zirveye katılacak yabancı devlet adamlarının beraberlerinde getirecekleri güvenlik görevlilerinin taşkınlık yapmasına izin verilmeyeceğini söyledi. “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının Washington’da göstericilere saldırıp tartaklamaları gibi bir olay, Hamburg’da yaşanmayacaktır” diye konuşan Meyer, yabancı devlet adamlarının beraberinde gelen korumaların polisiye bir yetkiye sahip olmadıklarını ve sadece bir saldırı durumunda müdahale hakları bulunduğunu söyledi. Meyer, korumaların silah taşımalarının da izne bağlı bulunduğunu aktardı.

Almanya ilk kez G20’ye ev sahipliği yapıyor

Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturan yirmi ülkenin liderlerini biraraya getirecek buluşma, Almanya'nın organize edeceği ilk G20 zirvesi olacak. Başbakan Angela Merkel’in ev sahipliğinde, Hamburg’da ağırlanacak liderler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanısıra ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ile Türkiye arasında yaşanan bir dizi gerginlik sonrası ilk kez yeniden Almanya’ya gelecek.

Alman medyasında, Erdoğan’ın 16 Nisan’da yapılan referandum oylaması öncesinde Almanya’ya gelerek vatandaşlarla buluşacağı öne sürülmüş, yetkililerin AK Partili bazı siyasetçilerin referandum mitinglerine getirdiği yasaklar sonrasında, Ankara bu yönde bir planlama olmadığını açıklamıştı. Son dönemde, Almanya'nın 15 Temmuz darbe girişimine destek veren bazı asker ve diplomatlara yönelik sığınma taleplerine olumlu yanıt vermesi, Alman milletvekillerine İncirlik Üssü’ne ziyaret izni verilmemesi ve Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanması sonrasında ilişkiler karşılıklı olarak gerilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG