Erişilebilirlik

G-20 Zirvesi Krizle Açılıyor


G-20 Zirvesi Krizle Açılıyor
G-20 Zirvesi Krizle Açılıyor

Fransa’nın dönem başkanlığını yürüttü G-20 liderler zirvesi sahil kenti Cannes’da, Yunanistan krizinin gölgesinde toplanıyor. Yunanistan’ın iflasın eşiğine gelmesiyle patlak veren ve tüm dünya pazarlarını etkileyen Euro krizi ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomide resesyon sorununa çözüm bulmak için bir araya gelecek liderler zirvesine bir gün kala, Yunanistan Başbakanı Papandreu’nun ikinci kurtarma paketini “referanduma götüreceğini” açıklaması adeta deprem etkisi yarattı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonla görüşen G-20 dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, « Brüksel’de hazırladığımız Yunanistan’ı kurtarma planı Yunanistan’ın borç krizini çözümü için tek olası yoldu » dedi. Sarkozy, Merkel ve Sarkozy, bugün önce AB ve IMF yetkilileri ile, ardından da Yunansitan Başbakanı Yorgo Papandreu ile biraraya gelecek.

Papandreu Depremi

Yunanistan Başbakanı Papandreu’nun ikinci kurtarma planını referanduma götüreceğini açıklaması piyasalarda fırtına etkisi yaptı. G 20 zirvesinden iki gün önce gelen açıklama Avrupa’da piyasalarının güne tepe taklak başlamasına yol açtı. Dünya ekonomilerinde yeniden büyümenin harekete geçirilmesi için alınacak önlemlerin tartışılacağı zirve öncesi Yunan Parlamentosu’nun dahi haberi olmadan şok açıklama yapan Papandreu’nun girişimi AB içinde ciddi bir deprem yarattı. Yunanistan’a yardım paketinin baş aktörlerinden Sarkozy, bu ülkeye en çok kredi veren Fransız bankalarının borsadaki hisselerinin tepe taklak düşmesi üzerine Elysee Sarayı’nda ekonomi kurmaylarını acil toplantıya çağırdı.

Elysee'de bir saat süren kriz zirvesinin ardından bizzat kameraların karşısına geçerek açıklama yapan Sarkozy, « Dün Yunan Başbakanı’nın yaptığı referandum açıklaması, bütün Avrupa’da sürpriz yarattı. Fransa bir kez daha hatırlatır ki, geçtiğimiz hafta Brüksel’de Euro bölgesi üyesi 17 ülkenin oy birliği ile kararlaştırdığı kurtarma planı, Yunanistan’ın iflastan kurtulması için tek yoldu. Halka söz hakkı tanımak her zaman meşru bir yol olmuştur. Ama Euro bölgesinin dayanışması için, herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi de gerekir. Bu nedenle Almanya ve Fransa, G-20 açılmadan önce görüşme kararı almıştır» dedi. Sarkozy, önce Merkel ve IMF ile AB yetkilileri ile 17.30’da bir araya gelecek. Ardından da Merkel ve Sarkozy, Papandreu ile başbaşa görüşecekler.

Obama, Merkel ve Sarkozy ile görüşecek

Fransa’nın ev sahipliğinde 3-4 Kasım’da toplanacak zirveye Türkiye’den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ekonomi ekibiyle katılacak. ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi katılacak diğer önemli isimler. Obama Avrupa’ya uçmadan önce Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Obama’nın Sarkozy ve Merkel ile yüzyüze görüşeceği açıklandı. Başbakan Erdoğan’ın ise Obama ile toplantı salonunda bir araya gelmesi bekleniyor.

Küreselleşme karşıtları Nice’te

Bu arada G-20 toplanmadan Nice kentinde toplanan küreselleşme karşıtları, krizin faturasının halklara çıkarılmasını protesto ettiler. Sayıları 5 bini aşan göstericilere karşı olay çıkmaması için 5 bin göstericiye karşı 12 bin polis görev yaptı. “Finans değil, halk için hep beraber” sloganı ile krizin çözümünü dar gelirli ve emeklinin sırtına yüklenmesini protesto eden göstericiler, finans cenneti ülkelerin kapanmasını, uluslararası finansal işlemlerin vergilendirilmesini ve finans krizinin yükünün krizin sorumlularına yüklenmesini talep ettiler. Birbirinden renkli görüntülere sahne olan küreselleşme karşıtlarının eylemi G-20 zirvesinin açılışına kadar sürecek.

XS
SM
MD
LG