Erişilebilirlik

G-20 Zirvesi Başladı


G-20 Zirvesi Başladı
G-20 Zirvesi Başladı

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin lideri Fransa’nın Cannes kentinde toplandı.

G20 üyeleri başta Avrupa’daki borç krizi ve Yunanistan’ın durumu olmak üzere küresel ekonomik sorunları görüşüyor.

Başkan Barack Obama Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile ayrı ayrı görüştü.

Obama, Avrupa Birliği’nin bazı önemli adımlar attığını ancak daha kapsamlı bir çözüm planı bulunması konusunda liderlerin uzlaşabilmesini umduğunu söyledi.



Zirveye evsahipliği yapan Sarkozy ise Yunanistan’dan gelen referandumdan vazgeçildiği yolundaki haberleri memnunlukla karşıladığını belirterek euro bölgesinin çökmesine izin vermeyeceklerini bildirdi.

G-20 zirvesinden önce bir araya gelen Merkel ve Sarkozy, Yunanistan’ın anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece Avrupa’dan yardım alamayacağını açıkladı.

İki lider bu açıklamayı Cannes’da Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou ile görüştükten sonra yaptı. Papandreou, Pazartesi günü beklenmedik şekilde Avrupa Birliği ile geçen hafta vardığı kurtarma paketi anlaşmasını referanduma sunacağını bildirmişti.

27 Ekimde varılan anlaşma, Yunanistan’ın Avrupa bankalarına olan borçlarının yüzde ellisinin silinmesini buna karşılık Atina’nın halkın protestolarıyla karşılaşan kemer sıkma önlemlerine devam etmesini öngörüyor.

Sarkozy, görüşme sonrası Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalma ya da çıkıp eski parası drahmi’ye dönme konusunda karar vermesi gerektiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı kredi anlaşmalarına uymaması halinde Atina’ya ne Avrupa ne de IMF’nin yeni kredi açamayacağını vurguladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’nın Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalmasını istediğini ancak Euro’nun istikrarının sonuçta Yunanistan’ın kurtarılmasından daha önemli olduğunu söyledi.

Avrupalı liderler Papandreou’ya referandum konusunda haftalarca bekleyemeyeceklerini de bildirdi. Papandreou, Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalıp kalmayacağını belirleyecek referandumun 4 ya da 5 Aralık’ta yapılacağını açıklamıştı.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan’a yapılan yardımın gelecek taksidinin ne zaman verileceği konusunda referandumdan sonra karar verileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG