Erişilebilirlik

Güvenpark Saldırısı Davası’nda Karar Verildi


Başkentte 13 Mart 2016’da Güvenpark’taki sivilleri bombalı araçla hedef alan terör saldırısı davasında, Mehmet Veysi Dolaşan’a 36 can kaybı nedeniyle 36 kez ve patlayıcı maddeyi temin ettikleri için Azamettin Karakoç ile Sebahattin Karakoç’a da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün Güvenpark Saldırısı Davası’nda karar aldı ve bombalı araç saldırısında rol oynayan üç sanık için müebbet hapis cezası verdi. Ancak savcılık mütalaasında cezalandırılması talep edilen 7 sanık hakkında ise beraat kararı verilmesi dikkat çekti. Karara ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yazılı bilgilendirme yapıldı.

Ankara’da 36 can kaybına neden olan Güvenpark Saldırısı’nı terör örgütü PKK bağlantılı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) adlı grup üstlenmişti. Güvenpark’ta otobüs duraklarında sivillerin ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırıda 34 HGH 44 plakalı araç, Şanlıurfa – Viranşehir’den Ankara’ya kadar hiçbir kontrole takılmadan gelmişti. Güvenpark’taki polis ekiplerini hedef alacağı iddia edilen bombalı araç saldırısını, PKK mensubu Seher Çağla Demir ve beraberindeki Özgür Ünsal gerçekleştirmişti. Saldırıda 349 kişi yaralanmıştı.

Ailesini kaybeden Tuncay Çermik: "İçimizi rahatlatacak kararlar alınmadı"

Saldırıda babası Muharrem Çermik (80), annesi Bağdat Çermik (75) ve kardeşi Perihan Çermik’i (55) kaybeden Tuncay Çermik, bugünkü duruşmadaya katılan aile fertlerinden birisiydi.

VOA Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Tuncay Çermik, “Bugün maalesef duruşmadaydım. Afaki kararlar alındığını ve oldu bittiye getirildiğini düşünüyorum. Bugünkü karar, 15’nci duruşmada verilmiş oldu. Ancak saldırıda payı olan tüm suçlular hakkında bir yargılama yapılmadığını düşünüyorum. Duruşmalar boyunca sanıklar suçları olmadığını savundu. Adeta tiyatro vardı. Ama bu sanıklar saldırıyı planlayanlar değil, işbirlikçileri yargılanmış oldu. Ayrıca kamu görevlileriyle ilgili de ihmal konusunda dava açılmadı. Biz ailelerin içimizin rahatlaması için saldırıyı planlayanlar da ihmali olanlar da yargılanmalıydı. O araç hiçbir kontrole yakalanmamıştı mesela. Ankara Garı Saldırısı’ndaki gibi bir karar alındı bugün... Üzgünüm” dedi.

Başsavcılık beraat kararlarını temyiz edeceğini açıkladı

Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre; Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 numaralı sanık Mehmet Veysi Dolaşan hakkında 36 kişiyi öldürmek suçundan 36 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 342 kişiyi ise öldürmeye teşebbüs suçundan ise 342 kez 30 yıl hapis cezasına karar verdi. Mahkeme, ayrıca Dolaşan hakkında “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını uygun buldu. Dolayısıyla Dolaşan 37 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, Azamettin Karakoç ve Sebahattin Karakoç hakkında da “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını uygun buldu. Bu sanıklar hakkında ayrıca “yetkili mercilerden izin almaksızın patlayıcı madde bulundurma, satma, nakletme” suçundan da 16 yıl hapis cezası ve 200.000TL adli para cezasına karar verdi.

Mahkeme, diğer sanıklardan bazılarına farklı süreler ile hapis cezaları öngörürken; 7 sanık hakkında ise beraat kararlarına imza attı. Başsavcılık açıklamasında bu diğer sanıklar hakkında kimlik bilgisi paylaşılmadı. Buna göre; “silahlı örgüt üyeliği” suçlamasıyla bir sanık hakkında 10 yıl 6 ay hapis cezası ve bir diğer sanık hakkında ise 9 yıl hapis cezasına karar verildi. Başka bir sanık hakkında 6415 sayılı “Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Kanunu’na muhalefet” suçundan 8 yıl hapis cezasına hükmedildi. Ayrıca 2 sanık hakkında ise “terör örgütü propagandası” suçundan 3’er yıl hapis cezası verildi.

Başsavcılık, davaya sundukları karar mütalaasına aykırı olarak Mahkeme tarafından 7 sanık hakkında ise beraat kararları verildiğini ve bu kararlara karşı temyiz başvurusu yapılacağını da açıkladı.

Daha önce Başsavcılık’ın iddianamesinde ise; sanıklar Vahit Ayçil, İbrahim Halil Demirer, Velat Cin ile Suphi Akbaş hakkında “adam öldürme “suçundan ve Semih Yürek, Necati Utku Kiraz ile Rıdvan Tekin hakkında da “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediyordu. Başsavcılık, Vehbi Karakoç, Baran Ergin, Hüsamettin Atar, Hamza Yılmaz ile Seydi Ayçi hakkında ise “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla 15’er yıl hapis cezası istiyordu. Sanık Neval Basut’un "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 5 yıla kadar hapsi talep ediliyordu. Saldırı aracındaki Özgür Ünsal'ın annesi Gülsevim Kalay’ın ise, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten" 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG