Erişilebilirlik

Gülen Hakkında Yargı Süreci Başladı


Başbakan Erdoğan’ın devlet içinde ‘paralel yapı’ liderliği yürütmekle suçladığı, ABD’nin Pensylvania eyaletinde yaşanan Fethullah Gülen’in Türkiye’de terör örgütü lideri olarak yargılanması için yasal süreç başlatıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Fethullah Gülen’in ABD tarafından iade edilmesiyla ilgili hukuki süreç için “Başlayacak” açıklamasının ardından bugün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Gülen hakkında yürüttüğü bir soruşturma olduğu ortaya çıktı.

İslam dini içinde Nur cematinde bir grup tarafından liderlik yaptığı kabul edilen bir isim Fethullah Gülen. Türkiye’deki 28 Şubat süreci ardından yaşamını ABD’nin Pensylvania eyaletindeki bir çiftlikte sürdüren Gülen, Aralık ayında Türkiye gündemine yansıyan ve 4 eski bakan ile Erdoğan ailesini de kapsayan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması nedeniyle AKP Hükümeti’nin hedefi haline geldi. Başbakan Erdoğan, Aralık ayından beri Türkiye’de devlet içinde ‘paralel yapı’ oluşturmakla suçladığı Gülen’in, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla sosyal medya aracılığıyla paylaşılan ses kayıtları dolayısıyla da telefon dinlemelerinden sorumlu olduğunu dile getirdi. Bu çerçevede, AKP Hükümeti, önce Emniyet Genel Müdürlüğü ile yargıda görev değişiklikleri ve tayinlere imza attı. Gülen cemaatine yakın olduğu gerekçesiyle kamu kurum ve kuruluşlarındaki personelle ilgili görevden alma rüzgarı ise esmeye devam ederken; şimdi bizzat Gülen’in lider olarak işaret edileceği örgüt soruşturması gündeme geldi.

Gülen için “Pensilyvania İmamı” da diyen Erdoğan, Gülen cemaati üyelerini de dünkü konuşmasında, “Biz bu örgütten ülkelerine yaptığı ihanetin hesabını soruyoruz. Şu anda soruyoruz başladık. Bu örgütün yargı içindeki emniyet içindeki, diğer çevrelerdeki, devletin kurumlarındaki uzantıları tarafından belli bir direnç gösteriliyor. Ama biz o direnci de kıracağız. Hiç endişe etmeyin, devlet içinde, devlete paralel devlete asla izin vermeyeceğiz” gibi ifadelerle eleştirdi. ABD’li gazeteci Charlie Rose’a verdiği röportajda, Gülen’in ABD’den sınır dışı edilmesini istediğini söyleyen Erdoğan, dün ayrıca Gülen hakkında ABD tarafından yasal olarak iade süreci olup olmayacağı yönündeki soru üzerine “Başlayacak” dedi.

Erdoğan’ın bu açıklaması sonrasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde Gülen hakkında bir soruşturma dosyası açılmış olduğu ortaya çıktı. Soruşturma, anayasayı ihlal suçlaması temelinde Türk Ceza Kanunu’nun suç örgütü kurmak suçlaması çerçevesinde yürütülüyor. Gülen’e yönelik "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ile "örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamaları öngörülüyor.

Eğer savcılık, örgüt suçlamasıyla delil toplama sürecini tamamlarsa ve örgüt şeması, üyelik ile suç faaliyetlerini sıralarsa Gülen hakkında tutuklama kararı alınması söz konusu olacak. Bu noktada, savcılık tarafından tutuklanması talebiyle mahkeme kararı çıkarılarak Adalet Bakanlığı üzerinden Dişişleri Bakanlığı kanalıyla Gülen’in ABD’den Türkiye’ye iadesi de resmen gündeme gelecek.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG