Erişilebilirlik

“Görüş Ayrılıklarını Aşmak İçin İsteklilik Var”


Estonya Dışişleri Bakanı Eva-Maria Liimets, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine itirazıyla ilgili, “bazı görüş ayrılıklarının olduğunu ancak bu görüş ayrılıklarını aşmak için isteklilik de olduğunu" söyledi.

Liimets, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımının Baltık bölgesinin güvenliğini arttıracağını da dile getirdi.

2004 yılından beri NATO üyesi olan Estonya’nın Dışişleri Bakanı, “Bölgemizde başka demokratik ülkelerin de NATO’ya ait olduğunu gördüğümüzde, bu daha geniş ortak tatbikatlar yapabileceğimiz ve daha fazla savunma işbirliği yapabileceğimiz anlamına gelir. Bu, kara kuvvetlerinin yanı sıra hava ve deniz savunmasının da daha sağlam olacağı anlamına gelir” diye konuştu.

Eva-Maria Liimets ayrıca, İsveç, Finlandiya ve Türkiye’nin NATO üyeliği konusundaki görüş ayrılıklarını aşacağını ümit ettiğini dile getirerek, Berlin’de geçen haftasonu yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısının oldukça “destekleyici” bir ortamda geçtiğini söyledi.

Liimets, “Bazı görüş ayrılıkları var ama ülkelerin görüş ayrılıklarını aşmak için istekli olduğunu da gördük” dedi.

İsveç Ankara'ya diplomatlarını gönderiyor

Bu arada, İsveç’in Ankara’ya diplomatlarını göndermesi bekleniyor.

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, SVT kanalına yaptığı açıklamada, “Türkiye ile görüşmek ve diyalog kurmak için bir grup diplomat göndereceğiz. Böylece bunun nasıl çözüleceğini ve bunun gerçekten neyle ilgili olduğunu göreceğiz” dedi.

İsveç parlamentosunda bugün, ülkenin NATO üyeliğinin tartışılması ve hükümetin resmi kararını vermesi öngörülüyor.

Hem ABD hem de NATO dün, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine karşı çıkmayacağına inandıklarını bildirmişti.

Türkiye kesin güvenlik garantisi istiyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla konuştuğunu, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelikleri konusunda mutabakat sağlanacağına emin olduğunu söylemişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerini engellemek istemediğinin belirginleştirdiğini belirtmiş ve Türkiye’nin endişeleriyle ilgili bir uzlaşmaya varılacağından emin olduğunu kaydetmişti.

Türkiye, “Finlandiya ve İsveç'in terör örgütlerine destek vermeye son vermesini” istiyor.

Haftasonu Almanya'daki NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Kesin güvenlik garantilerinin olması lazım ve bu sadece bu iki aday için de geçerli değil, müttefikler için de geçerli ve terör örgütlerine desteği kesinlikle sonlandırmaları gerekiyor. Türkiye gibi bir müttefike yönelik savunma sanayileri kısıtlaması ya da ihracat izinleriyle ilgili yasakların da kesinlikle kalkması lazım. Bunu bu süreçte pazarlık unsuru olarak söylemiyorum, müttefikliğin gereği olarak söylüyorum ama bu iki ülke ile ilgili güvensizlik ve endişe ortada. Özellikle de İsveç'le ilgili."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine olumlu bakılmadığını, bu ülkelerin terör örgütlerine destek verdiğini" söylemişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG