Erişilebilirlik

Futbolcuya 'Terör Propagandası' Davası


Kolundaki dövmesi, gol attıktan sonra zafer işareti yapmasıyla hem destek, hem tepki toplayan Amedspor’un 62 numaralı oyuncusu Deniz Naki mahkemelik oldu. Aslen Tuncelili olduğu için, Tunceli’nin trafik plaka numarası olan 62’yi kullanan Naki, “terör örgütü propagandası” yapmakla suçlanıyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Naki hakkında, başlattığı soruşturma tamamlandı. Naki hakkında, Facebook ve Twitter hesaplarından yaptığı 7 ayrı paylaşımda örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Naki hakkında hazırlanan iddianamede, Naki'nin Facebook hesabından 4 Ocak 2016 günü, "Bir baba düşünün iki evladı da vurulmuş ve yanlarında öylece çaresizce cansız bedenlerine bakıp duruyor, Cizre’de yasak var diye onları gömemiyor" şeklinde bir paylaşım yapıldığına dikkat çekildi.Paylaşımın altında yaşamını yitiren iki çocuk fotoğrafının bulunduğunu vurgulayan savcı, fotoğrafın 8 Ocak 2009 tarihinde İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren çocuklara ait olduğuna belirtti.

Cizre’de hendeklerin kapatılarak barikatların kaldırılması için düzenlenen operasyonu bölge halkına yapılıyormuş gibi gösterilmeye çalışıldığı vurgulanan iddianamede, "Güvenlik güçlerimizi bölge halkına yönelik katliam yapıyormuş gibi gösterip halkın bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesiminin, diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik edildiği, bölge halkının Türkiye Cumhuriyeti devletine olan güvenini sarsmayı amaçladığı, PKK/KCK terör örgütünün aleni propagandasının yapıldığı değerlendirilmektedir," denildi.

İddianamede Naki’nin twitter hesabından yapılan "Dersimin yiğitlerine bin selam olsun. Biji berxwedane Dersime sehid namırın, riyave riyameye” paylaşımına vurgu yapılarak, "4 Eylül 2015 günü Tunceli Şehit Nahit Polis Merkezi Amirliği’ne PKK/KCK terör örgütü mensuplarınca düzenlenen saldırı sonrası etkisiz hale getirilen iki terör örgütü mensubuna ithafen bu ifadelerin paylaşıldığı görülmektedir," görüşlerine yer verildi.

Naki ise savcıya verdiği ifadede paylaşımların kendisine ait olduğunu kabul etti. Amacının örgüt propagandası yapmak olmadığını belirten Naki, “4 Eylül 2015 tarihli paylaşımı benim yapıp yapmadığımı hatırlamıyorum. Almanya'da bir arkadaşım hesabımdan paylaşım yapabiliyor. Bu paylaşımı o yapmış olabilir. Bu paylaşımları yapmaktaki amacım barış mesajları vermekti. Ben her zaman bu fikrimi dile getirdim. Bir insanın ölmesine hiç kimse sevinmez. Benim paylaşımlarım kendi kişisel görüşüm. Bu ülkede kardeşçe, birlikte, eşit bir şekilde yaşamak isteğimi ortaya koymak ve bunu sağlamaktır. Benim terör örgütü ile herhangi bir bağlantım yoktur. Yukarıda belirttiğim gibi bu paylaşımları örgüt propagandası yapmak amacıyla değil barış içinde yaşamak isteğimi dile getirmek amacıyla yaptım. Terör örgütü propagandası yapmış değilim" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG