Erişilebilirlik

Futbol Operasyonunda Sorgular Sürüyor


Türkiye’de futbol tartışmaları bitmek bilmiyor. Önce 3 Temmuz 2011’de başlayan Şike Operasyonu, arkasından 12 Mayıs 2012’de Fenerbahçe-Galatasaray maçı sonrası çıkan olaylar en son geçtiğimiz hafta sonu Beşiktaş-Galatasaray maçının son dakikalarında taraftarın sahaya girmesiyle futboldaki şiddet yeniden gündemde üst sıralara taşındı. Tam da bu dönemde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi düzenlediği bir operasyonla üç büyük kulüpten çoğu taraftar 82 kişiyi gözaltına alındı.

Tamirak: Mahkemeye sevk edilen olursa çete suçundan yargılanacak

Polisten verilen bilgilere göre, soruşturma 12 Mayıs 2012 günü Fenerbahçe-Galatasaray maçından sonra çıkan olayların ardından başladı. VOA’ya konuşan Akşam gazetesi Haber Müdürü Özkan Tamirak, “Hatırlatsanız o maç sonrası stadyum çevresinde olaylar çıkmış ve olaylarla ilgili olaylarla ilgili 45 kişi gözaltına alınmıştı. Organize polisi o olayın ardından 18 aydır bu konuda çalışıyordu. Ben bu operasyonu daha önce bekliyordum çünkü stadyumlar korkunç bir rant kapısına döndü, güvenlik birimleri kontrolü kaybetti, kulüp yöneticileri kimilerince tehdit ediliyordu. Gözaltına alınanlardan savcılığa sevk edilen olursa bunlar TMK’nın 220 maddesi uyarınca örgüt kurmak suçunu işlemekten sorumlu tutulacak” dedi.


Tamirak: ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları bundan sonra suç kabul edilebilir

Tamirak’a göre, bu taraftarların soruşturulma nedenleri arasında gasp, tehdit, bıçakla yaralama, şantaj ve karaborsacılık iddiaları var, hatta bazı Beşiktaş idarecileri bilet nedeniyle Emniyet’e yazılı şikayette bulunmuş. Polisin bu grupların arasına muhbir sokup olayları kameraya da kaydettiğini belirten gazeteci Tamirak, “18 kişi daha aranıyor, ancak operasyon onlarla da sınırlı kalmayacak. Bu operasyonun ikinci ayağı var. Bu sorgulamalarda verilen bilgilerin de ışığında bazı kulüp yöneticilerinin Emniyet’e ifade vermeye davet edileceğini söyleyebilirim” diye konuştu.

Sporda şiddetin önlenmesi için çıkarılan 6222 sayılı kanunun bundan sonra daha güçlü bir şekilde uygulanacağını belirten Tamirak, “bundan sonra tribünlerde atılacak ‘her yer Taksim her yer direniş’ sloganları da suç kabul edilebilir çünkü yasa buna engel oluyor” görüşünü savunuyor:

“Bugüne kadar polis, özellikle İstanbul’da atılan ‘Gezi sloganlarına mevcut gerginliği daha da arttırmamak için müsamahalı yaklaştı. Ancak 6222 no’lu yasa onların eline bu yaptırımı vermiş durumda. Ben bundan sonra bu konunun üzerinde daha hassas duracaklarını tahmin ediyorum”

Kenan Başaran: İktidar stadyumlarda siyaset değil muhalefet istemiyor

Ancak birçok spor gazetecisi bunun hatalı olduğu iddiasında Hürriyet gazetesi muhabiri Kenan Başaran onlardan biri. Başaran, “kimse stadyumlardaki Mısır’daki darbe sonrası çıkan Rabia işaretini konuşmuyor ancak Gezi sloganları hep eleştiriliyor. Bundan şu sonucu çıkarmak mümkün hükümet stadlarda siyasetten değil muhalefetten rahatsız oluyor” diyor.

Operasyonda en çok adı geçen taraftar grupların başında Beşiktaş tribünlerinin en köklü ve eski grubu Çarşı geliyor. Gezi direnişi sırasında etkili eylemleriyle öne çıkan Çarşı’nın başta eski lideri Alen Markaryan olmak üzere birçok lider ismi gözaltına alındı. Son dönemin gözde taraftar grubu Çarşı, bugün yaptığı yazılı bir açıklamada “artık yeter; vicdansızsınız, adaletsizsiniz” diyerek tepkisini dile getirdi.

Çarşı: Bizi organize örgüt olarak tanımlayamazsınız

Toplumsal muhalefetin Çarşı’ya biçtiği role de karşı çıkan Çarşı, “geçmişimize ve geleneğimize rağmen otuz yıllık yaşanmışlıklarımızın ardından kimse bize olduğumuzdan farklı kimlikler biçmesin, misyonlar yüklemesin. Çarşı kendini vicdan ve adalet ekseninde var ederken sesi olmayanların ses, kimsesi olmayanların kimsesi, olarak sadece tribünde değil hayatın bütün alanlarında bütün haksızlıkların karşısında yer almayı erdem bilmiştir. Dünyanın hiçbir yerinde böylesine bir ruhun vücut bulduğu insanların biraradalığı organize bir örgüt olarak tanımlanamaz” dedi.

Genç Fenerbahçeliler lideri Sefa Kalya: PKK dışarıda taraftar içeride

Operasyonda Fenerbahçe taraftar gruplarından bazı önemli isimler gözaltına alındı. Çarşı’nın aksine hükümete destek veren tavrıyla dikkat çeken Genç Fenerbahçeliler grubu hakkında çok sayıda suçlama var. Gözaltına bulunan grubun lideri Sefa Kalya bugün sağlık kontrolüne giderken gazetecilere “bizim suçumuz yok. PKK dışarıda taraftar içeride, asıl Aziz Yıldırım burada olmalı” diyerek tepki gösterdi. Aziz Yıldırım’la Genç Fenerbahçeliler arasında uzun süredir bir gerilim olduğu özellikle Fenerbahçe’nin Avrupa’dan men edilmesinin ardından bu grubun yönetim aleyhinde tezahürat yaptığı biliniyor.

Genç Fenerbahçeliler grubu da twitter’dan duyurduğu yazılı açıklamada “ tribüne bedava girdikleri” iddialarını yalanladı.

Pazar günü itibariyle Çarşı grubu eski lideri Alen Markaryan ve Galatasaray Ultraaslan grubunun liderlerinden Sebahatttin Şirin’in de aralarında bulunduğu 10 kişi serbest bırakıldı.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG