Erişilebilirlik

Futbol Dünyası Şokta


Futbol Dünyası Şokta
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Adalet Bakanı Loretta Lynch’in dün düzenlediği basın toplantısının spor dünyasındaki yankıları sürüyor.

Budweiser ve McDonalds gibi dev şirketler, Dünya Kupası sponsorluklarını gözden geçirmeye başladı. Gazeteci Mark Bisson, Skype aracılığıyla yaptığı açıklamada, şok geçiren tarafın FIFA değil dünya kamuoyu olduğunu söyledi: ”Futbol sevdalıları FIFA’dan utanç duymakta haklı. 2018 ve 2022 Dünya Kupası ev sahipliklerinin Rusya ve Katar’a verildiği 2010 yılının Aralık ayından bu yana skandallar bitmek bilmedi. Sepp Blatter, altındaki yetkililer yolsuzluk yaparken ya da etik komitesi tarafından cezalandırılırken FIFA’da koltuğunu korumaya devam etti.”

Hakkında suçlama olmayan Sepp Blatter’in yarın FIFA başkanı olarak beşinci kez seçilmesi bekleniyor. FIFA Sözcüsü Walter De Gregorio’ya göre Rusya ve Katar lehine oy kullanan 10 FIFA yetkilisi hakkındaki soruşturma devam etse de evsahibi ülkeler değişmeyecek: ” Dünya Kupası 2018’de Rusya’da, 2022’de de Katar’da yapılacak.”

Adalet Bakanı Loretta Lynch, New York’taki basın toplantısında FIFA, pazarlama şirketleri ve bankalar hakkındaki soruşturmanın daha yeni başladığını söyledi: ”FIFA’nın görevi futbolun temiz kalmasını sağlayacak kuralları uygulamaktı. Bunun yerine kendi çıkarları için çalışmak ve ceplerini doldurmak için küresel futbolu kirletmeyi tercih ettiler. Rüşvet ödemeleri için Amerika’daki banka ve para transferi hizmetlerini kullandılar. Amerika’da futbola olan ilginin artmasını fırsat bilen reklam kampanyalarından kar sağlamayı planladılar.”

Şimdilik İsviçre ve Amerika’da 14 FIFA yetkilisi tutuklandı.

Amerika Vergi Dairesi Soruşturma Birimi Başkanı Richard Weber, FIFA’yı tanımlamak için ‘Yolsuzluğun Dünya Kupası’ ifadesini kullandı. Weber, davanın futbolla değil yolsuzlukla ilgili olduğunun da altını çizdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG