Erişilebilirlik

Fugees Family Adlı Örgüt Mültecilere Umut Vaadediyor


Fugees Family Adlı Örgüt Mültecilere Umut Vaadediyor
Fugees Family Adlı Örgüt Mültecilere Umut Vaadediyor

Ürdün asıllı futbol antrenörü Luma Mufleh Georgia Eyaleti’nde Fugees Family adlı mülteci destek örgütünün başında. Örgüt mülteci çocuklara yaptığı yardımlarla övgü topluyor. Mülteci çocuklar spor ve akademik faaliyetlere teşvik edilerek çetelere girmekten ya da uyuşturucu alışkanlığı edinmekten korunuyor. Fugees Family Hollywood’un da ilgisini çekmeyi başardı.

Üniversite sonrası Luma Mufleh hayattaki amacını arıyordu. Luma Café’lerde çalıştı, Atlanta’da kızlara futbol antrenörlüğü yaptı. Bir gün Clarkston’da yanlışlıkla girdiği mülteci mahallesi hayatını değiştirdi: "Mahallenin hemen dışındaki otoparkta çocuklar futbol oynuyordu. Ayaklarında ayakkabı yoktu. İki taşın arasını kale olarak kullanıyorlardı. Çok eğlendiklerini gördüm. O manzara bana kendi ülkemi hatırlattı. Biz de futbolu öylesine sokakta oynar ve çok eğlenirdik."

Mülteci çocukların hepsi başka ülkelerden gelmiş ve başka diller konuşuyorlarmış. Mufleh oyunlarına katılmanın kendisine önemli bir ders verdiğini söylüyor: "Ortak dilimiz futbol topuydu."

Mufleh yanlış sokağa girerek hayatının amacını bulduğunu söylüyor. Bir yandan mülteci çocuklara futbol öğretirken bir yandan da hayatın bu çocuklar için ne kadar zor olduğunu görmesi onu olgunlaştırmış: "Bu çocuklar hayatlarında hiç istikrar ve devamlılık görmemiş. 12-13 yaşındaki bir çocuk düşünün. Bu ülkede başarılı olması bekleniyor. Bu çok zor. Elinizde imkan ve desteğiniz yoksa başarılı olmak kolay değil."

Mufleh 2006 yılında Clarkston’da resmen bir destek sistemi haline gelmiş. Arkadaşı Tracy Ediger ile birlikte kar amacı gütmeyen Fugees Family adlı yardım kuruluşunu oluşturmuş. Örgüt mülteci çocuklara akademik destek ve spor eğitimi veriyor: "86 çocuğun devam ettiği 4 futbol takımımız var. Bir de ortaokul programı başlattık. Dersliklerde 6’ıncı sınıftan 8’inci sınıfa kadar 22 çocuk okuyor. Her sene okula bir sınıf daha ekleyeceğiz. Amacımız mülteci çocuklar için ilk özel ortaokulu açabilmek."

Sudanlı mülteci Santino Jerke Fugees Akademi’ye gidiyor. Akşamları da futbol takımında oynuyor. Jerke bu programı içinde yaşadığı şiddet içeren çevreden kaçmak için bir fırsat olarak görüyor: "Devlet okullarında bir sürü çocuk sorun çıkarmaya çalışıyor. Bazıları çete üyesi. Burada olmasam o çetelerden birinin içine sürüklenebilirdim."

Liberyalı mülteci Solomon Roberts da aynı fikirde: "Bazıları buraya geldiğinde yapacak başka işleri olmadığı için çetelere girip hırsızlık yapıyor. Biz burada birşeyler öğreniyoruz."

Mufleh ve Fugees Family’nin hikayesi medyada geniş yankı buldu. Örgüt TV ropörtajlarına ve bir kitaba da konu oldu. Film yapımcısı Kathleen Kennedy ve Frank Marshall şimdi bu program ve Mufleh’in hayatıyla ilgili bir senaryo üzerinde çalışıyor.

Bu kadar ilgi Mufleh’in Amerika’ya duyduğu sevgiyi güçlendirmiş: "Dünyanın başka bir ülkesinde bu yaptığımızı yapamazdık. Başka nerede Arap asıllı Müslüman bir kadın ergenlik çağındaki erkek çocuklara futbol öğretebilirdi? Bu kutlanılacak bir durum."

Mufleh yapımcı firmanın senaryoyu gelecek yaz çekmeye hazırlandığını söyledi.

XS
SM
MD
LG