Erişilebilirlik

"Fruitvale Station" Filminde Irksal Profilleme


"Fruitvale Station" Filminde Irksal Profilleme
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

"Fruitvale Station" Filminde Irksal Profilleme

Yönetmen Ryan Coogler, Fruitvale İstasyonu isimli filmi çekmeye başlamadan önce bile öyküyle kişisel bir bağa sahipmiş. San Franciscolu siyah Amerikalı yönetmen, Oakland kentinde polis tarafından öldürülen başka bir siyah olan Oscar Grant III’ün ölümünden sonraki olaylara tanık olmuş. Coogler filmin Amerika’da herhangi bir siyah erkeğin başına gelebilecek bir olayı anlattığını söylüyor.

Bu filmden bir sahne değil. Görüntü, 2009’un ilk gününde, Oscar Grant’in Oakland’da tren beklerken platformda polis tarafından vuruluş anına ait ve gerçek.

Olay ayaklanmalara neden olmuş ve Oscar’ın son gününü ve ölümünü anlatan Fruitvale İstasyonu’nun yapımı için de ilham vermiş.

Yılbaşı arifesinde Oscar bazı kararlar almış. Yasalara uymaya, kız arkadaşına sadık kalmaya, daha iyi bir baba ve daha iyi bir evlat olmaya karar vermiş. Bunlar hapisten yeni çıkan biri için zor kararlar.

Yönetmen Ryan Coogler Oscar’ın yaşamının son gününde ailesi ve arkadaşlarıyla etkileşimlerini canlandırarak karakteri şekillendirmiş: “Oscar gibi gençler sokakta öldüğünde kimse onun 22 yaşında olduğunu, önünde bir yaşam bulunduğunu ve birilerinin hayatındaki önemini düşünmüyor.”

Cooglar filmin onun için kişisel önemi olduğunu, çünkü Oscar’a olanın kendisinin, erkek kardeşlerinin ya da arkadaşlarının da başına gelebileceğini söylüyor. Ancak Oscar’ı ekrana yansıtma amacının kutuplaşma yaratmak değil, genç bir siyah erkeğin hayatını insani bir açıdan anlatmak olduğunu ekliyor.

Film aynı zamanda polisin suç peşindeyken ırksal profillendirme yapmasının siyah erkekleri nasıl etkilediğini de anlatıyor: “Bu yüzden anneler nasihat ediyor. Polisle uğraşma, ani hareketler yapma, yabancılarla konuşursan seni öldürürler çünkü senden korkarlar ya da silahın var sanırlar. Ya da yapmak üzere olmadığın bir şeyi yapacağını düşünürler.”

Fruitvale İstasyonu güçlü bir film. Kadrosunda Oscar ödüllü aktris Octavia Spencer gibi güçlü oyuncular bulunduran film, bir siyahın yılbaşı günü yanlış yerde oluşunun öyküsünü anlatıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG