Erişilebilirlik

İnsan Hakları Örgütlerinden Türkiye'ye Sert Tepki


Demokrasi, insan hakları ve siyasi özgürlüklerin teşvik edilmesini amaçlayan düşünce kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Gezi Parkı protestolarıyla bağlantılı olarak 16 kişi hakkında hazırladığı iddianamede ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmesine sert tepki gösterdi.

Freedom House, yayınladığı ”Sivil Topluma Karşı Şoke Edici Suçlama” başlıklı açıklamasında, "sivil toplum kuruluşlarının liderlerine protesto gösterileri düzenleyerek hükümeti devirme girişiminde bulunma" suçlaması yöneltilmesini, “toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü suç haline getirmeye yönelik küstah bir girişim” olarak niteledi.

Freedom House Başkanı Michael Abramowitz açıklamada ayrıca, “aktivistleri ve sivil toplum liderlerini hapsetmeye çalışan Türk hükümetinin, hukukun üstünlüğüne ve demokratik yönetime geri dönmek gibi bir niyeti olmadığını bir kez daha gösterdiğini” kaydetti.

Freedom House açıklamada, 2013'teki Gezi Parkı gösterilerine 2 milyon 500 bin Türk vatandaşının katıldığını da hatırlattı. Ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen sivil toplum liderlerinden Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu'nun tutuklu bulunduğuna dikkati çeken Freedom House, Kavala'nın 2017 yılı Ekim ayından bu yana iddianamesi olmadan hapiste tutulduğunu hatırlattı.

Türkiye, Freedom House'un Dünyada Özgürlük 2019 ve İnternette Özgürlük 2018 raporlarında ”Özgür Olmayan Ülke” kategorisinde yer alıyor.

İnsan Hakları İzleme örgütüne göre iddialar asılsız

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Gezi protestolarının darbe girişimi olduğu yönündeki suçlamaların düşürülmesini talep etti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hükümeti, temelsiz suçlamalarda bulunmaktan vazgeçmeye çağırdı.

Darbe suçlamalarını “asılsız” olarak niteleyen örgütün İcra Direktörü Kenneth Roth, Osman Kavala ve 15 kişi hakkındaki davanın tamamen siyasi maksatlı olduğunu savundu. Roth, “Gezi protestolarını Kavala’nın organize ettiği dış mihraklı bir darbe teşebbüsü olarak sunmak, tarihi yeniden yazmak ve Türkiye’nin bağımsız sivil toplumunu yoketmeyi haklı göstermek için gülünç bir girişimdir” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG