Erişilebilirlik

Fransız Seçmenin Bir Numaralı Konusu Ekonomi


Fransa Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor. Seçim kampanyası bütün hızıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin ikinci dönem seçilmek için işi oldukça zor. Birçok Fransız, Sarkozy’nin yönetim şeklini eleştiriyor. Ancak Fransız seçmenin bir numaralı konusu, kötüye giden ekonomi ve krizin nasıl atlatılabileceği.

Paris’te bir yardım kuruluşu ekonomik krizden etkilenenlere bedava yiyecek, giyecek dağıtıyor, kalacak yer sağlıyor.

Secours Populaire adlı kuruluşun yöneticisi Alain Chetaille, yardıma ihtiyacı olanların sayısının %50 arttığını söylüyor: "Herkes işini, evini, alım gücünü kaybetmekten korkuyor; uzun dönemde kendisi ve çocukları için kaygı duyuyor."

Bu merkeze her yaştan Fransız gidiyor ve hepsinin de bakmak zorunda oldukları aileleri var.

Alain Chetaille, "Çok sayıda çocuklu kadına yardım ediyoruz. Bizden yardım alanların % 40’ını bu kadınlar oluşturuyor," şeklinde konuşuyor.

Altı aylık kızıyla yardım almaya gelen Nadia Coulibaly de bunlardan biri. Anne-kız geceleri barınakta kalıyor.

Nadia iş bulmanın zor olduğunu, ekonomik krizin her sektörde fazlasıyla hissedildiğini söylüyor.

Konut, iş ve geçim sıkıntısı, Fransa’da seçimlerin kaderini belirleyecek konuların başında geliyor. Fransızlar’ın yaklaşık % 10’u işsiz.

Paris’teki Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Steven Ekovich’e göre, seçmenler gelecekten korkuyor: "İnsanlar, zor duruma düşünce, onlara büyük çözümler vadeden veya onları bu durumdan kurtaracağını söyleyerek büyük sözler veren adaylara yönelebilir."

Siyasi rakipleri, ekonomik sorunlardan muhafazakar Cumhurbaşkanı Sarkozy’yi sorumlu tutarken Sarkozy, uyguladığı politikaların ülkeyi felaketten kurtardığını savunuyor.

Steven Ekovich, "Siyasi tartışma ekonomiden çok, bütçeyle ilgili. Bütçe sorunlarının nasıl çözüleceği tartışılıyor. Devletin ekonomiyi düzeltmek için ne kadar harcama yapması gerektiği konusunda farklı görüşler var," diyor.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, yeni iş alanları açmak, ekonomik büyüme sağlamak ve Fransa’nın rekabet gücünü arttırmak için yeni reformlar vadediyor.

Sarkozy, kamuoyu yoklamalarında üçüncü durumdaki aşırı sağcı aday Marine Le Pen’in de favori konusu göçmenlik sorununu da kullanıyor.

Şu anda anketlerde az farkla önde giden aday Sosyalist Parti’den Francois Hollande. Ancak Sarkozy, farkı kapatmak üzere. Hollande zenginlerin ödediği vergileri arttırarak, eğitim, araştırma ve yeni iş alanlarına yatırım yapmak istiyor.

Steven Ekovich, "Hollande kampanyasında ‘gerçekçi sosyalist’ olduğunu vurguluyor. Bu yüzden solda bazı oyları kaybettiği doğru," diyor.

Fransa’da Nisan’a kadar birçok şeyin değişebileceğini söyleyen uzmanlara göre, seçmenin tercihini ekonomiye göre yapacağı gerçeği değişmeyecek.


XS
SM
MD
LG