Erişilebilirlik

Fransız Hükümet Sözcüsünden Türkiye'ye Destek


Fransız hükümet sözcüsü Stephane Le Foll
Fransız hükümet sözcüsü Stephane Le Foll

Türkiye ile AB arasındaki görüşmelere saatler kala, Fransa'dan Türkiye ile anlaşmaya destek geldi. Fransa Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll, AB ile Türkiye arasında bu akşam yeniden görüşülmeye başlayacak olan göçmen anlaşmasına karşı çıkanlara, "Aklınızı başınıza alın. Artık bu sahte politika oyunları yeter. Bu konuda Türkiye'ye ihtiyacımız var" dedi. Stephane Le Foll, bu müzakerelerde Türkiye’nin AB üyeliği ve vize serbestisi konularında taviz verilmeyeceğini de söyledi.

Fransız haber kanalı BFM TV'ye konuk olan hükümet sözcüsü Le Foll, muhalefetin "Türkiye göçmen anlaşması karşılığında vize serbestliği ve AB üyeliği şantajı yapıyor" eleştirilerine yanıt verdi. Fransa'nın AB-Türkiye müzakerelerini hızlandırmayacağını, vize serbestisinin ise 72 koşulu olduğunun altını çizen Stephane le Foll, "Biz hiçbir şeyi hızlandırmıyoruz. Sarkozy döneminde açılan fasılların sayısı bizim dönemimizde açılandan daha fazla. Eğer bir hızlanma varsa Sarkozy döneminde olmuştur. Vize serbestliğine gelince, bunun için kurallar var. 72 kriter var. Ne daha az, ne daha fazla olacak. Bu kriterler yerine getirilmek zorunda. Vize'nin de göçmen müzakereleriyle ilgisi yok" dedi.

Göçmen krizinin çözümü için ortaya mantıklı, planlı, iyi düşünülmüş bir ortak AB planı çıkarmaya çalıştıklarını vurgulayan Le Foll, "Bir taraftan göçmenleri ağırlayacağız, bir taraftan da illegal geçişleri önleyeceğiz. 30 bin sığınmacı alacağımızı taahhüt ettik. Elbette alacağız. Almalıyız. Eğer AB çözümü bulamazsak ne olur? Herkes kendi başının çaresine bakar. Yarın Libya'dan gelen göçmenler karşısında Fransa tek başına kalırsa ne yapacak? Herkes aklını başına alsın. AB ortak çözüm bulmak zorunda. Avrupa bu konuyla yüzleşmeli ve AB dayanışması sergilemeli" diye konuştu.

"Türkiye 6 milyar Euro istiyor" hatırlatması üzerine öfkelenen sözcü, şunları söyledi:

"Türkiye'nin Suriye ile doğrudan sınırı var. Halep 'e bomba düştüğünde halk doğrudan Türkiye'ye gidiyor. Kaç milyon göçmen var Türkiye'de. 2 milyonu aştı. Doğru mu? Elbette Türkiye'ye yardım edeceğiz. Nedir bu anlatılan hikayeler. Türkiye niye reddedilmeli? Türkiye'ye gelen milyonlarca insan nereye gidecek. Artık bazı şeyler net olarak ortaya konmalı. Aklınızı başınıza alın. Sahte tutkular, sahte siyasi oyunlar oynayanlar artık bundan vazgeçmeli. Mantığımızı kullanalım. Türkiye ile anlaşmak zorundayız, çünkü Türkiye bu işin içinde."

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, vize serbestliği konusunda 72 kriter hatırlatması yapmıştı. Başbakan Manuel Valls de Meclis'te muhalefetin eleştirilerine, "Merak etmeyin hiçbir şantaja boyun eğmeyeceğiz. AB görüşmelerinin ve vize serbestliğinin göçmen müzakereleriyle bir ilgisi yok" demişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG