Erişilebilirlik

Fransız Gazetecilerden Fas Kralı’na Şantaj


Fransa’nın iki tecrübeli araştırmacı gazetecisi Eric Laurent ve Catherine Graciet, Fas Kralı’na şantaj yaparak, 3 milyon Euro istemek suçundan tutuklandı. İki gazeteci Kral’ın adamlarından 80 bin Euro avans aldıkları gün suçüstü yakalandı. Ancak gazeteciler, şantaj yapmadıklarını, kralın adamlarının kendilerini tuzağa düşürdüklerini iddia etti. Kefaletle serbest bırakılan gazeteciler hakkında, “Fas Kralı aleyhinde para karşılığı şantaj yapmak” suçundan soruşturma başlatıldı. Gazetecilerin bu konuda yazdığı kitabı basması öngörülen yayınevi Seuil, “şaibeli kitabı basmayacağını” açıkladı.

Eşine az rastlanır olay Fransa ve Fas arasında diplomatik kriz yaratırken, Fransız medyası da iki tecrübeli gazetecinin göz altına alınması şokunu yaşıyor. Olay iki gazetecinin Kral 6. Muhammed hakkında yazdıkları 300 sayfalık kitaptan Saray’ı haberdar etmeleriyle başladı. Kitabın yazarlarından araştırmacı gazeteciliğin önemli isimlerinden Eric Laurent, basılmadan önce kitapla ilgili Saray’ın temsilcileriyle görüştü. Saray’ın iddiasına göre, Laurent, Kral’ın özel yaşamına ilişkin skandalların da bulunduğu iddia edilen kitabın basılmaması karşılığında 3 milyon Euro isteyerek şantaj yaptı. Fas Kralı iki gazeteci hakkında Fransız makamlarına gizlice suç duyurusunda bulundu.

Paris Adliyesi olay hakkında soruşturma başlatırken, Faslı yetkililer yeniden iki gazeteciye Paris’te bir Hotel’in lokantasında randevu verdi. Randevu bu sefer Fransız polisi tarafından da dinlendi. Kayıtlara geçen görüşmede gazeteci Eric Laurent, Faslı yetkililerle para pazarlığı yaptığı ve sonunda üzerinde uzlaşılan 2 milyon Euro’nun nasıl transfer edileceğinin detaylarını konuştu. Laurent ve Graciet görüşme sonunda 80 bin Euroluk avans almayı da kabul etti. İki tecrübeli gazeteciyi çıkışta cebinde 80 bin Euro avansla yakalayan polis her ikisini de göz altına aldı. Suçüstü yakalanan iki gazeteci hafta sonunu cezaevinde geçirdi.

Diplomatik kriz

Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Eylül ayı sonunda Fas’a gerçekleştireceği ziyaret öncesi yaşanan şantaj skandalı, zaten gergin olan ilişkileri daha da içinden çıkılmaz hale getirdi. Hollande, ziyaretinde Fas ile yeni bir sayfa açmayı ve Fas Kralı ile ilişkileri düzeltmeyi hedefliyordu. Ancak bütün Fas’ta günün olayı haline gelen skandal, iki ülke arasındaki gerginliği daha da tırmandırdı.

Saray: “Çılgın cesaret !”

Fas Kralı’nın avukatı Eric Dupond-Moretti, olayın 23 Temuz’da Eric Laurent’ın kralın özel kalemini arayarak bir kitap hazırlığında olduğunu söylemesiyle başladığını aktardı. Gazeteci ile kralın özel kaleminden isimlerin buluşması üzerine de Laurent’ın kendilerinden “3 milyon Euro” istediğini, aksi taktirde Kral 6. Muhammed hakkındaki “son derece özel bilgiler içeren” kitabı basacağını dile getirdi. Dupond-Moretti, "Görülmüş şey değil, bir krala şantaj yapmak ! Bu yaptıkları çılgın bir cesaret !" dedi.

Gazeteciler: “Tuzağa düşürüldük”

Gazetecilerden Graciet’nin avukatı Eric Moutet ise, “finansal bir anlaşma” yapıldığını kabul ediyor ancak dosyanın içeriğinin hiç de Saray’ın gösterdiği gibi olmadığını dile getiriyor. Moutet, Fas Kralı’nın gazetecilere bir tuzak hazırladığını ve tuzak randevusuna gelen Kral’ın temsilcisi avukatın gizli kayıt yaptığını öne sürüyor.

Gazeteciler ise ortada şantaj olmadığını, anlaşmanın Kral tarafından istendiğini kaydediyor. Graciet, “Resmen tuzağa düşürüldük. Anlaşmayı bize öneren Kraliyet Sarayı’dır” dedi. Graciet, Le Parisien gazetesine verdiği söyleşide, olanları şöyle anlattı:

“Bize, kişisel nedenlerle ve Fas’ı zor duruma düşürmekten kaçınılması için bu anlaşmayı önerdiler. Sarayı aradık çünkü 300 sayfa boyunca sarayda yaşananlardan söz ediyorduk. Onlara da söz hakkı vermek gerekirdi. Tatilden döndüğümde Eric Laurent bana Kral’ın temsilcisi Haşim Nasıri ile görüştüğünü ve kitabın basılmaması için 3 milyon Euro önerdiğini, 21 Ağustos’ta yeniden görüşeceklerini aktardı. İkinci randevuda avukat teklifini sürdürdü ve bir 3. Randevu önerdi. Randevuya gittim çünkü öneriye inanamıyordum. Hatta bunun bir yolsuzluk girişimi olacağını ve kitaba yeni bir bölüm olacağını düşünmüştüm. Ama aynı zamanda çekiniyordum da... Göz altına alındığımız son randevu saatler sürdü. Avukat sürekli gidip geliyordu. Pazarlık yapıyordu. Olup bitenler karşısında kendimi tümüyle kaybolmuş hissediyordum. Sonunda 2 milyon Euro üzerinde anlaşıldı, bize de her birimiz için 40 bin Euro nakit avans verdi. Orada zaafiyet gösterdim ve evet dedim. İnsani bir hata yani... Çıkışta polis barikat kurmuştu, göz altına alındık. Bize yaptığımızın doğru olup olmadığını düşünme şansı bile verilmedi. Hatta kendi kendime bu kitabın basılacağı sözü vererek çıktım o mekandan. Belki pişman olacaktık. Ama bize pişman olma şansı bile tanınmadı, hemen çıkışta göz altına alındık. ” dedi.

Fransız medyası şokta

Le Figaro gazetesinin araştırmacı gazetecisi olarak bilinen yılların tecrübeli gazetecisi 68 yaşındaki Eric Laurent’ın adının böyle bir olaya karışması Fransız meslektaşlarını şaşırttı. Finans dünyasının, petrol ticaretinin, Amerikan dış politikasının gizli yüzünü yazan ciddi gazeteci, 1993 yılında “Bir Kral’ın hatıraları” adlı kitabında 6. Muhammed’in babası Kral 2. Hasan’ın da hayatını yazmıştı. Fas Sarayı ile son derece yakın ilişki içinde olan Laurent, diğer Afrika liderleri üzerinde de derin çalışmalar yürütmüştü. Ancak gazetecinin en çok konuşulan eseri “11 Eylül saldırısının gizli yüzü” adlı kitabı oldu. Gazeteci bu kitabında Amerikan yönetiminin çelişkilerini ortaya koyarak, komplo teorilerini destekleyen bir tutum takınmıştı. Laurent, yine Catherine Graciet ile birlikte yazdıkları, “Muhammed 6: Yırtıcı Kral” adlı kitap nedeniyle Fas Kralı’nın öfkesini üzerine çekmişti. Catherine Graciet ise son olarak Tunus’un devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin eşi Leyla Trabelsi hakkındaki “La Régente de Carthage” ve Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Libya devrik lideri Muammer Kaddafi arasındaki gizli ilişkiyi anlatan “Sarkozy-Kadhafi: Histoire secrete d’une trahison” adlı kitabı ile ses getirmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG