Erişilebilirlik

Fransız Aydınlar Sakine'ye Destek Verdi


"Beni oğullarımın gözü önünde taşlayarak öldürmelerine izin vermeyin..." Bu feryad, Rejim tarafından taşlanarak öldürülmesine karar verilen İranlı kadın Sakine Muhammedi Aştiyani’ya ait. Dünyayı dolaşan 43 yaşındaki Sakine’nin feryadı Fransa’ya da ulaştı.



Fransız aydın ve yazarlar bir bildiriyle imza kampanyası başlatarak, uluslararası kamuoyunu, İran makamlarının, evlilik dışı ilişkide bulunduğu için taşlanarak öldürülmesine karar verdiği Sakine’ye destek vermeye çağırdılar. Fransız aydınlar, İran yönetiminden de Sakine’ye uygulacak cezayı derhal durdurmasını istediler.

Aralarında feminist yazar Elisabeth Badinter, sinema oyuncusu Juillet Binoche, yazarlar Milan Kundera, Patrick Modiano, Marjane Satrapi, politikacılar Simon Veil, Segolene Royal, Rachida Dati, Filozof Bernard Henry Levy ve müzisyen Bob Geldof’un bulunduğu aydın ve sanatçılar Sakine için Liberation Gazeteci aracılığı ile bir bildiri yayınladılar.

Televizyondaki itirafının ardından taşla öldürülme cezasına çarptırılan Sakine’nin işkence altında böyle bir ifade verdiği ve bilmediği bir dille yargılandığını vurgulayan aydınlar, İran makamlarının "televizyondan suçunu itiraf etti" açıklamalarına da sert bir dille karşı çıktılar. Bildiride, herşeyin İranlı yetkilililerin bir senaryosu olduğu ve Sakine’nin adil yargılama sürecinden bile geçirilmediğine dikkat çektiler.

Aydınlar bildiride Sakine’nin taşlanarak öldürülmesi kararının derhal durudulması istedi. Bütün uluslararası insan hakları örgütlerini göreve çağıran Fransız aydınlar İran yönetiminin, 2002 ve 2008 yıllarında, BM’ye bu tür cezaların kaldırılacağı sözünü hatırlattı. İmza kampanyası "Bir kadının hayatı sözkonusu. Sakine gibi binlerce kadının onuru ve kişilik hakları sözkonusu. Sonuçta, büyük bir kültüre sahip büyük bir ülke olan ancak mevcut rejimin uygulamalrıyla küçük düşürülen İran’ın onuru sözkonusu. Sakine için merhamet, İran için merhamet" sözleriyle sona erdi. Bildiriye öncülük eden imza sahiplerinden Filozof Bernard Henry Levy, Sakine’nin gazetelerde yer alan fotoğrafının kendisini alt üst ettiğini ve mutlaka harekete geçmek gerektiğini savundu.

Başlatılan imza kampanyasının bütün dünyayı dolaşmasını arzu ettiğini belirten Henry Levy, masum bir kadının bir cani gibi sunulmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

İran yönetiminin büyük bir kültür olan Fars kültürünü küçük düşürdüğün, Dev İran medeniyetiyle, Sakine’nin öldürülmesi kararını alan yönetim arasındas hiçbir benzerlik olmadığını dile söyledi.

İran makamları Sakine’yi 2006 yılında iki erkekle yasa dışı ilişkiye girmekle ve sevgililerinden biriyle eşini öldürmekle suçluyor. Amnesty İnternational ise Sakine’nin cinayete bulaşmadığını, İran makamlarının eleştirilere hedef olan ‘yasa dışı ilişki’ nedeniyle ölüm cezası vermek istediği gerçeğini dünya kamuoyunun gözünden kaçırmak için cinayet suçunu eklediklerini dile getirdi. Sakine’nin durumu Türkiye üzerinden Avrupa’ya kaçan avukatının mücadelesi ve The Guardian gazetesinin Sakine’yle yaptığı bir röportaj sayesinde dünyaya duyurulmuştu.

XS
SM
MD
LG