Erişilebilirlik

Fransız Terörle Mücadele Savcısından Uyarı: ‘IŞİD'in Saldırı Riski Daha Da Arttı’


Fransa'da birbiri ardına yaşanan IŞİD saldırılarına ilişkin tüm soruşturmaları yürüten Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins, Suriye'de mevzi kaybeden IŞİD'in dışarıda saldırı riskinin daha da arttığını açıkladı. Suriye'den çok sayıda geri dönüşlerin de yaşanabileceğine dikkat çeken Fransız savcı, geri dönenlerle "hukuk devleti" kuralları çerçevesinde mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Fransız Terörle Mücadele Savcısından Uyarı: ‘IŞİD'in Saldırı Riski Daha Da Arttı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

Paris Cumhuriyet Savcısı Molins, Le Monde gazetesine verdiği demeçte, IŞİD'e karşı yoğunlaştırılan operasyonların sonuçlarını değerlendirdi ve Fransa'dan örgüte katılan militanların durumuna ilişkin açık bir bilanço ortaya koydu. IŞİD'in Suriye'de zayıflamasının Avrupa'da tam tersi bir etki yaratacağı analizini yapan Molins, "Paradoksal olarak, IŞİD'in Suriye ve Irak bölgesinde zayıflaması, yeni saldırılar gerçekleştirme riskini daha da artırmıştır. Terör örgütlerinin tarihlerine baktığımızda, kendi bölgelerinde zayıfladıkları her dönemde, dışarıda saldırı yapma yolunu aramışlardır. İkinci endişe verici faktör ise, eninde sonunda Fransa'dan IŞİD'e katılan çok sayıda militan ve onların aileleri, ülkelerine geri dönecekler" dedi.

Savcı Molins'ın verdiği resmi rakamlara göre Fransa'dan giderek halen örgüt saflarında çatışanların sayısı 700, örgüte katılmak üzere ülkesini terk edenlerin sayısı ise 2 binin üzerinde. Adli rakamlar ise giderek yükseliyor: Paris terörle mücadele biriminin açtığı soruşturmaların ardından 2013 yılında 26 dava, 2015 yılında 136, 2016'da ise 324 dava açıldı. Bunlardan yalnızca 25'i sonuçlandı. Toplam 982 kişi hakkında terör bağlantısı iddiasıyla soruşturma açıldı. Bunlardan 167'si tutuklu, 280 hakkında soruşturma sürüyor, 167'si ise yargılanarak cezaevine kondu. Halen 577 kişi hakkında da arama emri var.

‘Kadın militanlar çok katı’

Suriye'de IŞİD'in gücü azaldıkça er ya da geç yüzlerce kadın ve çocuğun da geri döneceğini belirten Savcı Molins, bu güne kadar 59 kadın hakkında terör suçundan soruşturma açıldığını, 18'inin ise hapiste olduğunu açıkladı. Savcı, Suriye'den dönen çocukların ise korkunç bir propagandaya ve sert bir askeri eğitime maruz kaldıklarını, bir kısmının kafa kesme sahnelerinde ve propaganda videolarında kullanıldığını, bu çocukların sayısının da 20'yi geçmediğini anlattı. Fransa'da ise 23'ü erkek 12'si kız, 18 yaşından küçük toplam 35 çocuk hakkında soruşturma açıldığını, bunların 9'unun ise tutuklu olduğunu açıkladı. Molins, "Reşit olmayan gençler arasında kız çocuklarının sayısı endişe verici biçimde artış gösteriyor. Bazıları son derece sert bir şekilde örgütü savunuyor. Bazıları terör saldırılarının planlamasında. Reşit olmayanların eğitimi yasası çıkardık ama aralarından bazılarının gerçekten cezaevinde kalması zorunlu" dedi.

‘Hukuk devletine aykırı’

Paris Adliyesi Nisan ayında terör suçlarına verilen cezaların artırılmasını istedi, Temmuz ayında istedikleri yasa Meclis'te kabul edildi. Böylece terör suçları için öngörülen 20 yıl hapis cezası 30 yıla, terör hazırlığında olanlar için öngörülen 10 yıl da 20 yıla çıkarıldı. Ancak Molins, terör tanımını dikkatli yaptıklarını ve bu suçlara dahil olacak kişilerde mutlaka eyleme katılma şartı aradıklarını dile getirdi. Muhalefet tarafından istenen "İstihbarat birimleri tarafından 'S Güvenlik fişi' ile izlenen kişilerin de tutuklanması" önerisinin ise "kesinlikle olanaksız" olduğunu belirten François Molins, "Yargılanmadan kimse cezaevine önlem olarak konulamaz. Bu hukuk devletinin temeline aykırıdır. Bir kişiyi suç işlemeden cezaevine koyamazsınız" dedi. İnternet üzerinden cihatçı siteleri izleyenlerin yakalanması konusunda da, "Fikir suçu yanlışına düşmeden, bu insanların da takip edilmesi önemli. Zira, her şey bu sitelere girerek başlıyor" diye konuştu. Molins, özel bir terörle mücadele mahkemesi kurulması fikrine de karşı çıkarak, bunun AİHM Sözleşmesine aykırı olacağını vurguladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG