Erişilebilirlik

Fransız Savaş Uçakları Musul'u Vuruyor


Koalisyon güçlerinin, yerel güçlerle birlikte, aylardır Irak ve Suriye'de gerileyen IŞİD'e karşı yürüteceği büyük Musul Operasyonu için düğmeye basıldı mı?

Bu sabah Kıbrıs sularında demir alan Fransız Charles De Gaulle uçak gemisi üzerinden IŞİD'e karşı Rafale savaş uçakları havalandı. Şamal operasyonu çerçevesinde operasyon gerçekleştiren Fransız ordusu, gün içinde 24 uçakla Musul'u vuracak.

Operasyon Cuma sabahı saat 06.00'da başladı, 8 Rafale uçağı hazırlandı. Her 3 dakikada bir havalanan Rafal savaş uçaklarının hedefi Musul oldu.

Şubat 2015 yılından bu yana Amerika tarafından kurulan koalisyon güçleri çerçevesinde 3'üncü kez operasyon gerçekleştiriyor. Charles de Gaulle Nisan ve Kasım 2015 tarihlerinde de iki kez operasyona katılmıştı. Charles de Gaulle üzerinde 2 bin, karada 600 olmak üzere 2 bin 600 Fransız askeri görev yapıyor.

Fransız Genel Kurmay Başkanlığı'ndan General Vincent Desportes, "Bu Musul'a planlanan büyük savaşın başlangıcı değil. Ama hazırlık olarak değerlendirilebilir. Suriye'deki IŞİD noktaları da vurulacak" dedi. Desportes "Eğer Musul düşerse Irak'taki IŞİD hikayesi sona erdi demektir. Charles de Gaulle gemisinin ulaşmasıyla operasyon yapabilen uçak sayısı 3'e katlandı. 12 uçak 36'ya yükseltildi. Fransa operasyona katkısını da 3'e katlamış oldu" diye konuştu.

Koalisyon güçleri geçtiğimiz Haziran ayında Felluçe'nin düşmesinin ardından, Irak'ın Bağdat'tan sonra ikinci büyük ili olan Musul'u IŞİD'in elinden almak için büyük operasyona hazırlanıyor.

Amerika Başkanı Barack Obama, Ocak ayında görevi sona ermeden Musul ve Rakka'nın IŞİD'den geri alımasını istediği mesajını vermişti.

General Desportes Musul'un geri alınmasının aylar sürebileceğini ve kara operasyonu olmadan olanaklı olmadığını da belirtti.

XS
SM
MD
LG