Erişilebilirlik

Fransız Sağının Yeni İsmi François Fillon Kimdir?


Fransız sağının yeni lideri, 2017 Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağı temsil edecek isim François Fillon, partisi içinde yapılan ön seçimleri yüzde 66.5 gibi ezici bir çoğunlukla kazandı.

Bugüne kadar hep "ikinci isim, karizması yok, teknik bir bürokrat" gibi sıfatlarla tanımlanan Fillon, bütün anketleri ters köşeye yatırarak partisinin tartışmasız desteğini aldı. Partisi Cumhuriyetçiler (LR) içindeki ön seçim sınavını beklenmeyen bir başarıyla tamamlayan Fillon, şimdi Elysee Sarayı'nı hedefine koydu.

Fransız seçmeni, eşcinsel evlilik yasasına karşı yürüyen milyonlarca gösterici ile, Fransız toplununda İslamın yükselişine dikkat çeken büyük yazarların tartışmalı kitaplarını en çok satan tahtına oturtmasıyla, birbiri ardına yaşanan cihatçı saldırılar sonrası yaşanan korkusuyla uzun süredir sağa kaydığını gösteriyordu. Bütün bunlara sebep olan mevcut politikacılardan umudu kesen seçmen, "sistem karşıtı" bir isim arıyordu.

İşte bu korku ve gelecek endişesi Fransızları katı sağ politikalara yaklaştırdı. Sağ politikacılar içinde uzun süre "demode" olarak değerlendirilen Fillon, katolik, liberal, aristokrat, muhafazakar, inatçı, gösteriş karşıtı kimliği ile ve "sistemle köprüleri atıyorum" vaadiyle bu seçmen tabakasına hitap etmeyi başardı.

Siyasette geçirdiği 35 yıl boyunca her türlü zorluğu ve başarıya şahit olan Fillon, şimdi varabileceği en son makam olan cumhurbaşkanlığı makamına talip.

Genç bir muhafazakar olarak seçim bölgesi Sarthe'da politikaya atılan Fillon, 5 yıl sonra, 1981 yılındaki seçimlerde, 27 yaşında en genç milletvekili olarak parlamentoya girdi. 2012'de Sarkozy'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesinin ardından UMP Genel Başkanlığı'na adaylığını koydu. Ciddi yenilgiye uğraması Fillon'un kariyerinin sonu diye tanımlandı.François Fillon'a hiç bir anket yüzde 10'dan daha yüksek bir şans tanımıyordu.

"Gizli ve yalnız kampanya"

Ancak o yılmadı ve önce sol partilerin gelneği olan ön seçimlerin dağda da yapılmasını istedi. Ve 2013 yılında partide aldırdığı bir kararla, ilk kez Fransız sağını ön seçime götürmeyi başardı. Ardından anketlere ve "ironi dolu eleştirilere" kulak asmadan 3 yıl boyunca titizlikle hazırladığı programını kapı kapı dolaşarak Fransızlarla paylaştı. Kasaba kasaba dolaşarak adeta "çölü geçen" Fillon, sonunda Sarkozy ve Alain Juppe gibi sağın dev isimleri karşısında ön seçimlere aday oldu. Medyada görünmeyi sevmeyen, gazetecilerle arasını asgari ilişkide tutan Fillon, ülkenin en ücra köşelerine giderek seçmenle yüz yüze konuşma stratejisine odaklandı. "Gizli ve yalnız" bir kampanya yürüttü.

Politik kulislerde Fillon'un adından 3 hafta öncesine kadar söz dahi edilmiyordu. Söylemini tek kelime bile değiştirmeden ısrarla kampanyasını sürdüren Fillon'un ilk tur ön seçimlere bir hafta kala anketlerde yükseldiği farkedildi. Televizyonda 7 adayın tartışma programlarında fikirleri, hazır programı ve devlet adamı kimliğiyle adeta yıldızı parlayan Fillon ilk turda yüzde 44 gibi yüksek bir oy alarak önce Sarkozy'yi siyaset sahnesinden eledi. Ardından ikinci turda 2 yıldır favori gösterilen Fransızların en sevdiği politik kiş,iler arasında sayılan Alain Juppe'yi yüzde 66.5 oyla eledi.

Fransız Tatcher benzetmesi

Politik kariyeri boyunca 5 yıl başbakanlık, 7 yıl bakanlık, 4 yıl bölge başkanlığı, 5 yıl da Yerel Bölge Konseyi başkanlığı yapan Fillon şimdi Elysee Sarayı'nı hayal ediyor. Ancak Fillon'un aşırı sert ekonomik ve sosyal politikaları şimdiden O'nun İngililzerin Demir Lady'si Tatcher'a benzetilmesine yol açtı. Fillon 3 yıldır ısrarla savunduğu programında "kamu çalışanı sayısını 500 bin aşağı çekmeyi, varlık vergisi ISF'i kaldırmayı, vegileri indirmeyi buna karşılık KDV'leri artırmayı, Fransızların tabu konusu 35 saat olan çalışma saatlerine getirilen sınırları tümüyle kırmayı, sosyal yardımları azaltmayı, emeklilik yaşını 62'den 65'e çekmeyi ve sağlık sigortası ve ilaç geri ödemelerini azaltmayı" planlıyor.

Türkiye'nin üyeliğine karşı

Dış politikada da şahin bir çizgi izleyen Fillon, Türkiye'nin AB'ye üyeliğine kesin bir dille karşı ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunda, Türkiye'nin kesinlikle AB'de yeri olmadığını söylüyor ve Türkiye'de başarısız darbe girişimi ilan edilen OHAL kararı çerçevesindeki uygulamaları gerekçe göstererek müzakerelerin bir an evvel durdurulmasını istiyor. Fillon, Amerika'ya karşı Rus lideri Putin'e yakınlaşmayı savunuyor, Suriye dosyasında ise DAEŞ ile mücadele için Esad ile de masaya oturulmasını savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG