Erişilebilirlik

Fransız Parlamentosu’nda Macron Tsunamisi Geliyor


İngiltere’de iktidardaki muhafazakarlara Meclis çoğunluğunu kaybettiren erken genel seçimlerin ardından şimdi de Avrupa’nın ikinci büyük ülkesi Fransa’da 47 milyon seçmen parlamentoda görev yapacak 577 milletvekilini belirlemek için sandık başına gidiyor.

Fransız seçmeninin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi genel seçimlerde de eski partileri Meclis’ten çıkarıp, En Marche hareketiyle tüm dengeleri alt üst edip Elysee Sarayı’na çıkan 39 yaşındaki Emmanuel Macron’un partisine büyük destek vermesi bekleniyor.

Bu sabah saat 08.00 itibariyle başlayan oy kullanma işlemi yerel saatle 20.00’ye kadar sürecek. Fransa genelinde kurulan 67 bin sandıkta 47 milyon seçmen oy kullanacak. OHAL uygulaması altında seçime giden Fransa’da sandık güvenliğini 50 bin polis ve jandarma koruyacak.

Parlamentoda deprem bekleniyor: Yüzde 70 değişim

İki turlu olarak yapılacak milletvekili seçimlerinde Fransızların deprem şiddetinde bir tercih yaparak, parlamentonun önemli bir bölümünü yenilemesi bekleniyor.

Fransa’da ilk kez kurulduktan bir yıl sonra ülkenin bütün büyük partilerini geride bırakarak Elysee’yi fethetmeyi başaran Emmanuel Macron, yine bir ilke imza atarak adeta bir tsunami etkisiyle, parlamentoda da tanıdık eski yüzleri silip süpürmeye hazırlanıyor. Anketler Macron’un parlamentonun yüzde 70’ini değiştirebileceğini ve çoğu ilk kez aday olan 397 ila 427 milletvekili arasında bir sandalye sayısına sahip olabileceğini gösteriyor.

İkinci tur 18 Haziran’da

IPSOS Araştırma firması tarafından yapılan son anket, Macron’un hareketi ‘La Republique En Marche’ın yüzde 31 civarında oy alacağını gösterdi. En Marche’ı çok geriden takip eden sağ parti Cumhuriyetçiler’in yüzde 22, aşırı sağ Front National’in yüzde 17, radikal sol France İnsoumise’in yüzde 11,5, Sosyalist Parti’nin ise yüzde 8 oy alması bekleniyor.

Fransa’da iki turlu olarak yapılacak seçimlerde, ilk turda yüzde 50’nin üzerinde oy alan aday seçilecek. Ancak yüzde 50’nin altında kalan ve yüzde 20’nin üzerinde oy alan adaylar, 18 Haziran’da yapılacak ikinci turda yeniden yarışacak.

Milletvekili adayı olan 6 bakan seçilemezse hükümetten istifa edecek.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG