Erişilebilirlik

Fransız Parlamentosunda Macron Damgası


Fransa’da yapılan milletvekili seçimlerinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un lideri olduğu “La Republique En Marche/ Cumhuriyete Yürüyüş” Hareketi (REM), ilk turda oyların yüzde 32,6’sını alarak birinci geldi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde büyük sürpriz yaparak yalnızca bir yıl içinde kurduğu hareketiyle Elysee Sarayı’nı fetheden Macron, şimdi de Ulusal Meclis’te görev alacak 577 milletvekilinin belirleneceği genel seçimlere damgasını vurdu.

Seçimlerin ilk turunda katılım oranında tarihi bir düşüş yaşandı ve seçmenin yalnızca yüzde 49,5’i sandık başına geldi.

İlk tahmini sonuçlara göre “Cumhuriyete Yürüyüş” Hareketi (REM) yüzde 32,6 oyla tüm rakiplerini açık arayla geride bıraktı. Merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) yüzde 20,9, aşırı sağ Front National (FN) 13,1, radikal sol France Insoumise yüzde 11, Sosyalist Parti (PS) ise yüzde 9 oranında oy aldı.

Bu oylarla Macron’un Hareketi La Republique En Marche (REM) 415-445 milletvekili, ana muhalefet Cumhuriyetçiler (LR) 80-100, Sosyalist Parti (PS) 30-40, radikal sol France Insoumise 10-20 ve Front National (FN) 1-4 milletvekili çıkarabilecek.

Kim kazandı, kim kaybetti?

Seçimlerin şüphesiz en büyük kazananı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oldu. Fransızları sokağa döken çalışma, vergi ve finans reformu gibi pek çok acı reçeteyi parlamentodan geçirmek isteyen Macron, salt çoğunluk için ihtiyacı olan 289 milletvekilinin çok üzerinde bir rakama ulaşmayı başardı.

Seçimlerin en büyük kaybedeni kurulduğu günden bu yana en düşük skorunu elde eden Sosyalist Parti oldu. Parti içi yarış ve bölünmeler nedeniyle kan kaybeden Sosyalistler, cumhurbaşkanlığı yarışından sonra parlamentoda da büyük hezimete uğradılar.

Genel seçimlerin ikinci kaybedeni ise aşırı sağcı lider Marine Le Pen oldu. Macron karşısında cumhurbaşkanlığı yarışını kaybeden Le Pen, beklediği skoru elde edemedi. Katılım oranına vurgu yapan Le Pen, seçmenin yarısından fazlasının sandığa gitmediğine dikkat çekerek, kendi seçmenini ikinci turda sandığa çağırdı.

Elde ettiği yüzde 13 oy oranıyla 2012’deki skora gerileyen Le Pen, yalnızca 1 ila 4 milletvekili çıkarma ihtimaliyle grup kurma hayalinden de uzaklaştı.

Milletvekili olduğu Pas de Calais’de 45,1 oyla birinci gelen Marine Le Pen, yüzde 50 barajını aşamadığı için önümüzdeki Pazar günü yapılacak ikinci turda yeniden ipi göğüslemeye çalışacak.

Üstelik seçimlerin ardından açıklama yapan REM, gerekirse, FN’in önde olduğu illerde kendi adaylarını çekerek, ikinci sıradaki adayı desteklemeye hazır olduğunu dile getirdi. Bu da Marine Le Pen’in iki kez kaybettiği seçim bölgesinde işinin yeniden zorlaşması anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG