Erişilebilirlik

Fransız Ordusu ve Okullarında Pokemon-Go Yasağı


Dünyayı sarsan sevimli sanal kahramanlarla oynanan Pokemon-Go, Fransız ordusu ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı ayağa kaldırdı. Milli Savunma Bakanlığı, "yüksek riskli ve hassas" askeri binalarda sanal Pokemon-Go karakterlerinin yerleştirildiğini tespit ederek, askeri binalarda oyunun yasaklanmasını istedi.

Fransız Ordusu ve Okullarında Pokemon-Go Yasağı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00

Savunma Bakanlığı ve GenelKurmay Başkanlığı, tüm birimlere gönderdiği bir genelge ile, askeri tesislerde Pokemon-Go oynanmasını yasakladı. Savunma Bakanlığı, son aylarda askeri binaların pek çok saldırı planına hedef olduğuna dikkat çekerek, istihbarat ve güvenlik riski nedeniyle oyunun yasaklandığını kaydetti. Olağanüstü Hal uygulaması devam eden ve ciddi terör tehdidi altında olan Fransa'nın askeri tesislerine kötü niyetli kişilerin, Pokemon-Go oyununu bahane ederek, saldırı amaçlı yaklaşmalarından endişe ediyor.

Okullarda da yasaklanıyor

Öte yandan Fransa Milli Eğitim Bakanı Najat Vallud Belkacem de, dünyada büyük bir çılgınlıkla takip edilen oyunun yaratıcısı Niantec firmasıyla temasa geçerek, oyunun ilerlemesi için kilit rol oynayan "Pokestop" ve "Arenes İndesirables" gibi 'ender' Pokemon'ların, okullara sokulmasının yasaklanmasını istedi.

Bakanlık yetkilileri, okul binalarının dışında olduğu gibi, bina içinde de bulunan Pokemon'ları yakalamak isteyen öğrenciler nedeniyle okul düzeninin bozulmasından endişe ediyor. Ama asıl kaygılandıran durum ise yabancıların Pokemon yakalamak için okul binalarına kitleler halinde akın etmeleri riski. Bakanlık özellikle güvenlik nedeniyle Niantec yetkilileriyle görüşme talep ettiklerini bildirdiler.

ABD, Tayvan ve Endonezya ordusu da yasakladı

Pokemon Go oyunu trafikte ve kamusal alanda bütün dünyada pek çok kazanın yaşanmasına neden oluyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında Endonezya'da Pokemon avlamak için Jakarta yakınlarındaki askeri tesise girmeye kalkan bir Fransız vatandaşı, Endonezya ordusu tarafından kısa süre gözaltına alınmıştı. Yine 2 Kanadalı Pokemon-Go tutkunu, ABD'de askeri tesislere girmeye kalkınca, Pentagon oyunu askeri tesislerde yasaklamıştı. Bugüne kadar ABD, Endonezya ve Tayland orduları askeri tesislerde oyun oynanmasını yasakladı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG