Erişilebilirlik

Fransız Ordusu Kemer Sıkıyor


Avrupa’nın İngiltere’den sonra ikinci büyük ordusuna sahip olan Fransa, ordusunu 2000’li yılların siber saldırılarına hazırlayacak ve 24 bin kadro daralmasına giden yeni 5 yıllık planını hazırladı. Kriz gölgesinde, büyük tasarruf önlemleri ile hazırlanan ve Bütçe Bakanlığı ile Savunma Bakanlığı arasında büyük kavgaya yol açan savunma bütçesi’ne son noktayı ordu koydu. Savunma Bakanlığı, Fransız ordusunun 2014-2019 yılları arasındaki 5 yıllık stratejisini ve bütçesini belirleyen ‘Beyaz Kitap’ı tamamlayarak kamuoyuna açıkladı.

Yeni 5 yıllık planı içeren Beyaz Kitap’ta, ordunun 2019 yılına kadar 24 bin kadro daraltmasına gidilmesi, daha tasarruflu bir yöntemle dış istihbarat, siber suçlarla mücadelenin ve nükleer istihbarat alanlarının güçlendirilmesi, uluslararası operasyon alanlarının ise daha sınırlı ancak daha etkili bir kadro gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Bütçe eski bakanı Jerome Cahuzac’ın kellesini götürdüğü iddia edilen Beyaz Kitap’ta, daha önce 50 bin kişi öngörülen kadro daralması 24 bin’e çekildi. Buna göre, Fransız ordusu her yıl 5 bin kadro azaltacak. Kadro azaltımından en çok kara kuvvetleri etkilenirken, deniz kuvvetleri, uluslararası istihbarat, siber suç uzmanlığı ile nükleer istihbarat kadroları korunacak.

Fransa, daha önce 10 milyar euro olarak öngörülen helikopter ve A400M alımını 5 milyar euro’ya indirecek. Beyaz Kitap’ta, nükleer denizaltı savunma sistemi, uçak gemileri ve 50 gemi projesi korundu. Ordu, önümüzdeki 5 yıla, nükleer tehdit, uyuşturucu kaçakçılığı ve siber saldırılara karşı kendisini güçlendirmeyi, bunun dışında uluslararası operasyonları daha önceki gibi ertkin ama daha küçük bir kadro ile gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Fransa’nın operasyon alanları

Nükleer çalışma yürüten ülkeler, eski Sovyet blokundan ayrılan Avrupa’nın zayıf kapısı olarak adlandırılan Doğu Avrupa ülkeleri Fransız ordusunun yoğunlaşacağı alanlar olarak tanımlanıyor. Ancak ‘geleneksel’ operasyonel alanları Magrep, Sahel ve Akdeniz de korunuyor. Asya ise operasyon alanı olarak değil, ‘stratejik politik topraklar’ olarak tanımlanıyor. Fransa, savunma bütçesini önümüzdeki yıllarda 31 milyar 4 milyon euro’da dondurmayı hedefliyor. Beyaz Kitap doğrultusunda hazırlanacak olan yasa sonbaharda Meclis gündemine gelecek ve 2013 yılı sonunda yürürlüğe girecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG