Erişilebilirlik

Fransız Medyası: 'Obama Defteri Kapandı'


Cumhuriyetçiler'in zaferiyle sonuçlanan ara seçimler, Fransız basınında da geniş yer buldu. Seçmenin Obama’ya ağır bir tokat attığını belirten medya, Obama’nın seçim sloganı olarak kullandığı 'Yes we can' sloganını değiştirip 'Obama, no we can’t' yorumunda bulundu

Fransız medyası Obama’nın yenilgisini böyle gördü: “Obama, No we can’t”

Amerika’da Cumhuriyetçiler'in zaferiyle sonuçlanan ara seçimler, Fransız medyasında da geniş yer buldu. Seçmenin Başkan Obama’nın politikalarını reddederek iktidara ağır bir tokat attığını belirten Fransız medası, Obama’nın 20089’de seçim sloganı olarak kullandığı “Yes we can” sloganını değiştirip “Obama, no we can’t” ve “Obama’lı yıllar defteri kapandı” başlığıyla okurlarına aktardı.

Le Parisien gazetesi “Amerikan Seçimleri: Obama kaybetti ve Cumhuriyetçilerle birlikte yönetmek zorunda” başlığı ile duyurduğu seçimlerde “7’de 6 ve sonunda bir tokat. 7 eyaleti alan Cumhuriyetçiler, 6 sandalye daha kazanarak Seanto’da çoğunluğu elde ettiler. Ama Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğunu korudular. Obama ikinci iktidarının yarısına geldiğinde, Senato’daki ağırlığını da kaybetti. Bu, 2008’de seçildiğinde büyük coşku ve umutlarla iktidara gelen Amerika’nın ilk siyah başkanı için korkunç bir red. Şimdi O’nu destekleyenler ‘No, we can’t’ diye ağlıyorlar” dedi. Parisien gazetesi, Beyaz Saray’ın cumhuriyetçilerle uzlaşma hükümeti kurmak zorunda olduğunu, bunun 2 yıl sonra başlayacak seçim kampanyasını ciddi oranda etkileyeceği yorumuna da yer verdi.

Ülkenin en büyük gazetesi Le Monde manşetten verdiği seçimleri “Amerika, Obama’lı yıllar defterini kapattı” başlığı ile verdi. Cumhuriyetçilerin 6 sandalye kazanarak Senato’da üstünlük sağladıklarını belirten Le Monde, seçim sonuçlarını, “Seçmenin öfkesi, seçim bürolarını kapladı. Yenilginin büyüklüğü Obama’nın politikalarının reddi anlamına geliyor. Şimdi ortak hükümet dönemine girmek zorunda ve veto hakkı ortadan kalkıyor. Seçmen, Washington’daki kurumsal tıkanmanın sorumlusu olarak Obama’yı görüyor. Sağlık reformundaki iletişim eksikliği, Suriye ve Irak gibi uluslararası krizler, ispanyol göçmen akınının artması, ekonomik krizden çıkışın orta sınıfa yansımaması gibi nedenlerle son 1 yıldır anketler Obama’nın lehinde değildi” sözleriyle analiz etti.

“Kırmızı dalga Obama’yı boğdu”

Sağ eğilimli Le Figaro gazetesi ise cumhuriyetçilerin zafer fotoğrafını birinci sayfadan vererek, Obama yönetimini sert eleştirdi. Gazete “Cumhuriyetçilerin zaferinden sonra Obama’nın krallığı bitti. Barack Obama Cumhuriyetçiler’in kırmızı dalgasında boğuldu” başlığıyla konuyu ele alarak ara seçim sonuçlarının Obama yönetimini cezalandırdığını, Amerikan Başkanı’nı uzun ve güç bir dönemin beklediğini yazdı. Kırmızı dalganın Senato’ya kadar ulaştığını ve Demokratlar’ı 2016’da başlayacak Başkanlık seçimi yarışında ‘boğabilecek’ kadar tehlikli bir dalga olduğu analizini yapan Le Figaro, “Amerikalılar’ın mesajı açık. Somut sonuçlar bekliyorlar” dedi.

Cumhuriyetçiler’in rakiplerinden 7 sandalye geri alarak Washington’un politik dinamiklerini değiştirdiklerini kaydeden gazete, “Bütün Amerikan basını ortak görüşte birleşiyor, sonuçlar Obama yönetiminin icraatları hakkında bir referandum idi” ifadesini kullandı. Le Figaro, CNN Televizyonu’nda da alıntı yaparak, şimdi cumhuriyetçilerin Obama yönetimine savaş mı açacakları, yoksa birlikte mi çalışacakları sorusunun masada olduğunu yazdı.

“Direnecek mi, müzakere mi edecek?

Seçim yenilgisi haberini Obama’nın Beyaz Saray’ın bahçesinde tek başına sırtı dönük uzaklaşan bir fotoğraf eşliğinde veren sol eğilimli Liberation gazetesi de seçimleri, “Direnecek mi, müzakere mi edecek? Obama Kongre’nin rehini” başlığıyla okurlarına duyurdu. Liberation da, seçimlerin aritmetik sonuçlarını aktardıktan sonra, “Umut ve değişim iktidarı dönemi yanılsamalar ve Washington’da “gridlock” diye tabir edilen politik tıkanıklıkla sona erdi. Liberation bunda cumhuriyetçilerin 2010’da Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü almasının etkisinin de bulunduğuna dikkat çekerek, “2008’de heyecanlı bir programla Amerika’yı modernize etmek hatta ‘dünyayı iyileştirmek’ hedefli heyecanlı bir programla iktidara gelen Obama iktidarı, son iki yılını elleri bağlı tamamlayacak. Yenilgisine and içen cumhuriyetçilerle işbirliğine gitmek zorunda kalacak. Ama elbette Obama, Beyaz Saray’a canlı canlı gömülmeye de izin vermeyecek. Daha ilk günden basın toplantısı düzenleyerek yeni reform hedeflerini ve bunlarla ilgili cumhuriyetçilerle yapılabilecek işbirliğini anlatacak. Şimdi Obama’nın önünde iki büyük yol var: Ya cumhuriyetçilerle uzlaşmaya vararak finansal yasalar, Asya ve Avrupa ile ticari anlaşmalar, Keystone Rüzgar enerjisi projesi gibi büyük projeleri uygulamaya koyacak, ya da yetkisini de suistimal ederek cumhuriyetçilere barikat kuracak” ifadselerine yer verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG