Erişilebilirlik

Fransız Meclisi ‘Göç ve Sığınma Yasasını’ Kabul Etti


Fransa meclisi Göç ve Sığınma Yasası’nı kabul etti. Fransa’da kamuoyu tarafından aylardır tartışılan, dernek ve insan hakları örgütlerinin tümünün karşı çıktığı sert “Göç ve Sığınma Yasası’nın” Ulusal Meclis’teki görüşmeleri de zorlu geçti. Üzerinde bini aşkın değişiklik önergesi verilen yasa bir hafta süren görüşmelerin ardından Pazar gecesi 139’a karşı 228 oyla kabul edildi, 24 milletvekili de oylamaya katılmadı. Yasaya karşı oy kullanan iktidar milletvekili Jean-Michel Celement partisinden istifa etti.

Yasanın en çok tartışılan maddesi yabancıların sınır dışı edilmeden önce göçmen gözetim evlerinde tutulması süresini 45 günden 90 güne uzatan madde oldu. Hükümet bu süreyi 135 güne çıkarmak istiyordu ancak sert muhalefet karşısında bu süreyi 90 günde tutmayı kabul etti.

Radikal sol parti La France Insoumise/Başkaldıran Fransa (LFI) milletvekili Daniele Obono, bu madde ile göçmen gözetim evlerinin tam bir cezaevine dönüşeceği uyarısında bulunarak, ”Göçmenleri, sığınmacıları sanki birer suçlu gibi cezaevine koyacaksınız. Bu dehşet verici” dedi

Çocuklara da gözetim evi

Göçmen çocuklarının da aileleriyle bu gözetim evlerine konulması Meclis’te muhalefetin sert eleştirilerine hedef olan bir başka madde oldu. Bu maddeye iktidar partisi La Republique En Marche/Cumhuriyete Yürüyüş (LREM) milletvekillerinden de sert uyarı geldi. Anayasa Komisyonu’na davet edilen insan hakları savunucusu Jacques Toubon, “Fransa’da, 2017’de aralarında bebeklerin de olduğu 275 çocuk aileleriyle birlikte gözetim evine kapatıldı. Bu rakam 2012-2015 yılları arasındaki toplam rakama eşit” diyerek hükümeti uyarmıştı.

LFI lideri Jean Luc Melenchon, “Bu barbar bir çözüm” diyerek derhal bu uygulamanın yasadan çıkarılmasını istedi. Yeni sol milletvekili Herve Saulignac da, “Çocuklar olmaz, çocuklar olamaz! Hiçbir gerekçe çocukların da tutuklanmasını haklı gösteremez. İnsan hakları ülkesinde, çocukların özgürlüklerini elinden alıp tutuklama değil, tam tersine koruma, tedavi etme, onlara iyi bakma zorunluluğunuz var” dedi.

Ancak tüm muhalefet partilerinin birleşerek verdiği önergelerin hepsi iktidar tarafından reddedilince, çocukların da aileleriyle birlikte gözetim evlerinde tutulmasını düzenleyen 16. madde kabul edildi.

Sol partiler yasanın insan haklarına aykırı olduğunu dile getirirken, merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) ile aşırı sağ Front National/Ulusal Cephe (FN) yasanın göç kriziyle mücadelede yetersiz olduğunu savunarak, daha da sertleşmesi yönünde girişimde bulundu.

Yasa dışı kalan ve sığınma talepleri kabul edilmeyen göçmenlerin sınır dışı edilmesini düzenleyen 22. maddeyi önerge yağmuruna tutan sağ ve aşırı sağ muhalefet, yargılanarak ceza alan ya da poliste fişlenen yabancıların sistematik olarak sınırdışı edilmesini kapsayan önergeler verdiler. Ancak bu önergeler de hükümetten kabul görmedi.

Yasa üzerinde Pazar günü yapılan görüşmelerde hükümetin de savunduğu, “dayanışma suçu” olarak tanımlanan ve göçmenlere yardım eden Fransızlar’a verilen cezaların hafifletilmesini öngören değişiklik önergesi ise 21’e karşı 133 oyla kabul edildi. Yasa parlamentonun üst kanadı Senato’da da kabul edilirse yürürlüğe girecek.

İktidar milletvekili istifa etti

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İçişleri Bakanı Gerard Collomb’un kendi partisinden milletvekillerinin de direnmesine rağmen yasayı savunması, iktidar partisinde ilk istifaya yol açtı. İktidarın “karşı oy veren ihraç edilir” tehditlerine rağmen yasanın aleyhinde oy kullanan Vienne milletvekili Jean-Michel Clement “Bir hiç için konuşuyoruz, bu bir maskaralık” diyerek, yasanın Meclis’ten geçtiği Pazar günü akşamı partisinden istifa etti. Pek çok değişiklik önergesi hazırladığı halde hiçbirisi kabul edilmeyen 63 yaşındaki avukat kökenli milletvekili, LREM’de devam edemeyeceğini belirtti.

Yasa tasarısı neler getiriyor?

● Meclis’ten geçen yasayla belgesiz göçmen ya da mültecilerin 16 saat olan kimlik kontrolü tutuklamalarının süresi 24 saate yükseltiliyor. Böylece tehlikeli kişilerin erkenden salıverilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Dönemin Başbakanı Manuel Valls'in getirdiği değişiklikle 2015 yılından bu yana "Fransa'da belgesiz ve onaysız kalmak" bir suç teşkil etmiyor.

● Uzun vadeli idari gözaltı getiriliyor. Başvurusu kabul edilmeyen kişilerin sınırdışı edilmesi için uygulanan idari tutuklama süresi 45 günden 90 güne çıkarılıyor ve bu sürenin 3 kez yeniden uzatılabilmesi olanağı getiriliyor. Bu maddeyle de sığınma talebi reddedilen kişinin ayrılışının kolay planlanması ve geri gönderilen ülkeyle müzakerelerin kolaylaştırılması hedefleniyor.

● Sığınma başvuruları hızlandırılıyor. Mevcut uygulamada bir yabancının Fransa'da Mülteci ve Vatandaşlık Koruma Bürosu'na (OFPRA) sığınma talebinde bulunması için 120 gün süre veriliyor. Ardından da karara itiraz etmek için 30 gün süre tanınıyor. Yeni yasayla, başvuru süresi 90 güne, itiraz süresi de 15 güne indiriliyor.

● Mülteci başvurusunda bulunanlara video-konferans yoluyla duruşmaya katılması uygulaması getiriliyor.

Neo-nazi gruplardan sınırda göçmen karşıtı eylem

Yasanın parlamento görüşmeleri sürerken, ‘ultra-milliyetçi’ ve ‘neo-nazi’ olarak tanımlanan ‘Generation Identitaire’ adlı grup, İtalya-Fransa sınırındaki Alp dağlarında bulunan Echelle Tepesi’ne canlı barikat kurdu. Fransız ultra milliyetçileri, göçmenlerin sınırdan geçmediklerinden emin olmak istedikleri için “Alpler misyonu” adını verdikleri bu eylemi düzenlediklerini dile getirdiler. Tepeye plastik bariyerlerden sembolik bir sınır çeken ve “sınır kapalı” bandrolü asan 100 kadar eylemci, “Avrupa’da asla evinizde olmayacaksınız, evinize dönün” pankartı da açtı.

Fransız milliyetçilerinin eylemini haber alan 150 kadar İtalyan anti-faşist eylemci de, göçmenleri de yanına alarak Fransız sınır geçiş noktası Montgenevre’de sınırın diğer tarafına dayandı. Jandarma bariyerlerini zorlayan anti-faşist eylemciler göçmenlerin geçmesi için güç kullandı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb, sınır kontrollerinin düzen içinde yapılabilmesi için bölgeye önemli sayıda ek güvenlik gücü gönderdiklerini açıkladı.

Fransız otoritelerinin rakamlarına göre, 2016 yılında sınırı geçmek isteyen 315 kişi, 2017’de ise bin 900 kişi, İtalya’ya geri gönderildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG