Erişilebilirlik

Fransız Hükümetinde Kadınlar Erkekleri Solladı: 15-14


Fransa’nın genç cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hareketi “Cumhuriyetçi Yürüyüş’ün” zaferiyle sonuçlanan genel seçimlerin ardından, yolsuzluk iddiaları ve istifa talepleriyle sarsılan hükümete mensup 4 bakan çekildi. Macron ve Başbakan Edouard Philippe, seçimlerde vaat ettikleri reformları yapacak yeni kabineyi oluşturdu.

Macron’un seçim ittifakı yaptığı merkez sağ MoDem partisinin Genel Başkanı ve Adalet Bakanı François Bayrou, Savunma Bakanı Sylvie Goulard, Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Marielle de Sarnez ve Emmanuel Macron’un sağ kolu Bölgelerarası Uyum Bakanı Richard Ferrand haklarında ön soruşturma başlatılması nedeniyle 4 bakan birden görevlerinden çekildiler.

Hükümetten 4 bakanın seçimlerin ardından kurulacak yeni hükümette yer almayacağını açıklamasının ardından kabine revizyonu geldi. Yeni hükümette kadın bakan sayısı erkekleri geçerken, yeni bakanlar da alanının uzmanı isimler arasından seçildi.

Hükümette 19 bakan, 10 devlet sekreteri olmak üzere 29 bakan görev aldı. Kabinede yer alan bakanların 15’i kadın, 14’ü erkek. Başbakan Edouard Philippe'le birlikte kabinede kadın erkek eşitliği 15-15 sağlanıyor.

Genel seçimler sonrası “teknik bir detay” olması beklenen hükümet değişikliği ise gerçek bir revizyona dönüştü.

Ordu yine bir kadına emanet

Göreve gelişiyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı, istifasıyla da Fransa Cumnurbaşkanı Emmanuel Macron’u şaşırtan Fransa’nın güçlü Savunma Bakanı Sylvie Goulard’ın yerine Macron Fransız ordusunun sorumluluğunu yine bir kadına emanet etti. Daha önce de Fransa Demiryolları (SNCF) ve Airbus gibi önemli ulaştırma kurumlarını yöneten Florence Parly Savunma Bakanlığı’na getirildi.

İkinci Edouard Philippe Hükümeti’nde Bayrou’dan boşalan Adalet Bakanlığı’na Anayasa Konseyi üyelerinden hukukçu Nicole Belloubet, Marielle de Sarnez’den boşanan AB işlerinden sorumlu bakanlığa da, Fransa’da devlet kademelerine bürokrat bakan ve cumhurbaşkanı yetiştiren ünlü okul ENA’nın Müdürü Nathalie Loiseau getirildi.

Macron seçim kampanyasında “Macron boys” olarak anılan iki genç kurmayı Julien Denormandie ve Benjamin Griveaux’yu da hükümete soktu.

Hükümetin önemli bakanlarından İçişleri Bakanı Gerard Collomb, Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, Çevre Bakanı Nicolas Hulot ve Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire koltuklarını korudu.

Macron’un işini kolaylaştırdı

Milletvekili seçimlerinde parlamentoda 289 salt çoğunluğu arayan Cumhurbaşkanı Macron, MoDem Genel Başkanı François Bayrou'yla seçim ittifakı yapmıştı. Ancak Macron’un kurduğu La Republique En Marche (LREM) tek başına 308 sandalye kazanarak salt çoğunluğu geçince, hakkında soruşturma açılan MoDem kökenli bakanların hükümetten ayrılması risk olmaktan çıktı. Bayrou'yla hükümet kurarken sıkı pazarlık yapan Macron’un istediğinin de üzerinde bakanlığı MoDem’e vermek zorunda kaldığı söylenmişti. Macron, MoDem’'in ağır toplarının gitmesinin ardından kendi istediğine daha yakın bir hükümet kurdu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG